20 г. затвор за шеф на румънски лагер от времето на комунизма

DenNews.bg
31.03.2016
размер на текста:

20 г. затвор по обвинения за престъпления срещу човека получи бивши началник на трудов лагер по времето на комунизма в Румъния.
Йон Фичор е управлявал трудовия лагер в село Периправа от 1958 до 1963 г. В този период са убити 103-ма затворници. Делото срещу него започна, след като в делтата на Дунав, близо до лагера, бяха открити пет скелета, за които се смята, че са на затворници.
Фичор бе обвинен, че в периода, когато е бил началник на лагера, арестантите са били бити и измъчвани с глад, често пъти до смърт. Той отрича и има право да обжалва решението на съда в Букурещ.
По-рано на 20 г. бе осъден и директорът на затвора Ръмник-Сарат Александър Вишинеску, който в момента е на 88 г. Трудовият лагер в Периправа е бил към този затвор. Вишинеску бе осъден по обвинение в „създаването на режим на екстерминация“ в затвора в периода 1956-1963 г.
Румънскят Институт за разследване на престъпленията на комунизма включи Вишинеску в списъка на 35-те началници на лагери, които обвини през 2013 г. за системни нарушения на човешките права по време на комунистическото управление. Фичор също бе в списъка.
Политическите затворници в Румъния между 1945 и 1989 г. са били над 600 000 души. Най-тежки са били репресиите по време на сталинизма през 50-те години на миналия век. Източник: manager.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети