Кучета изчезват от Горна махала от няколко дни, възможно е да е опит да бъдат продавани за агнета по Великден

DenNews.bg
23.03.2016
размер на текста:

Кучета изчезват от няколко дни от района на Горна махала в Дупница. Става дума за над 15 бездомни и домашни кучета, откраднати от дворове.
Сигналът до DenNews.bg бе изпратен от няколко граждани.

Само преди минути разбрахме, че кучетата се товарят в бял микробус със самоковци със софийска регистрация "СО". Мъжете от буса са предлагали по 50 лв. на ромите от махалата за заловено куче,

но условията е животните да са едри. Точно това буди подозрения у хората, че животните може да бъдат заклани и в последствие предлагани като агнешко по Великден, разбира се, на по-ниска цена от месото по магазините и кланиците.
По думите на обърналите се към нас хора, мъжете от буса са предлагали и повече от 50 лв. за заловено куче в случай, че то е с хубава козина. Това пък означава, че кожите може да бъдат продадени в последствие на кожари.
Изчезването на кучета от Горна махала се случва от поне пет дни. В началото не е последвала реакация от жителите в махалата, защото е ставало дума за 2-3 бездомни кучета, за които първоначално хората решили, че са прибрани за кастрация в общинския приют. След увеличаване на бройката на изчезналите животни обаче хората са се свързали с приюта и става ясно, че в последните дни в махалата не е имало акция по залавяне на бездомничета. От понеделник са започнали да изчезват и дворни кучета.
„Това не се случва за първи път. Подобни акции винаги се наблюдават преди Великден, което е тревожно и ни кара да мислим, че става дума за нелегална търговия с кучешко месо. По идея на китайците, които използват кучешки кожи за съжаление и у нас кожари започнаха тази практика”, обясни един от подалите сигнали до DenNews.bg. Досега обаче чак толкова мащабни и нагли кражби на животни не е имало.
И преди да се усъмните в човешката глупост и да решите, че е невъзможно вместо агне да бъде продадено куче, ще припомним, че в годините назад има установени от полицията случаи на продажба на съмнителни меса. Това става под формата на амбулантна търговия, като продавачите обикалят и предлагат „агнета” на значително по-ниска пазарна цена, а купувачите доволни от отстъпката не се замислят за произхода и вида на месото.
Преди минути потърсихме съдействие от зам.-кмета Крум Милев, който обеща да подаде сигнал до полицията за издирване на белия бус. Продължаваме да следим темата.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети