Мозъкът ни пречи да усещаме, затова се целуваме със затворени очи

DenNews.bg
22.03.2016
размер на текста:

 Мъжете и жените често затварят очи, когато се целуват, поради това, че очите пречат на нашия мозък изцяло да обработва тактилните усещания, възникващи при докосване на устните, и по този начин ги притъпяват, става ясно от статия, публикувана в сп. Journal of Experimental Psychology.
"Много отдавна знаем, че съсредоточаването на усилия върху наблюденията на нещо или някого могат да направят другите обекти от околния свят практически незабележими и нечуваеми за нас.
Ние установихме, че същото се случва и с чувството на осезание. Това е изключително важно откритие, тъй като много системи за предупреждение използват този "канал" на информация за предаване на данни", казва Сандра Мърфи от Лондонския университет, цитирана от Daily Telegraph.
Мърфи и колегата ѝ Поли Далтън разкрили тайната на затворените очи при целувка и открили причината на това, защо много хора често не усещат вибрациите на мобилния телефон в момента, когато увлечено гледат към нещо. Учените стигнали до своите заключения, докато наблюдавали 16 доброволци студенти, които едновременно решавали визуална и тактилна задача.

 

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети