ОбС-Дупница решава по искането на кмета Чимев за овърдрафт кредит

DenNews.bg
22.03.2016
размер на текста:

Поемането на овърдрафт кредит е една от важните докладни, които Общински съвет предстои да гласува.
Докладна с това предложение е входирана от кмета Методи Чимев и е включена в дневния ред на редовна сесия на местния парламент, насрочена за петък, 25 март.
„Овърдрафт кредитът не е класически кредит, а е кредит, който се ползва за месец -два най-много шест месеца, след което се връща в размера, в който е ползван. Целта му е да обезпечи плавно разпределение на ресурсите в месеците, а не приходите и разходите да бъдат съобразявани с това какво и кога има. Аз лично приветствам тази идея и е съвсем нормално да се случи. На практика този кредит ще осигури много по-плавна работа на цялата администрация, имайки предвид че на моменти когато е нужен по-голям ресурс администрацията се задъхва и не може да се разплати с конкретни доставчици или да обезпечи доплащане по някакъв европейски проект, или някакъв общински такъв”, коментира председателят на ОбС Ивайло Константинов на пресконференция днес. Той представи и други важни теми, които ОбС предстои да гласува: средносрочният бюджет на община Дупница, общинският план за противодействие на тероризма, докладна, с която таксата към Басейнова дирекция, която до момент се плащаше от общината да бъде прехвърлена в отговорностите на ВиК.
Прехвърлянето на таксата към Басейнова дирекция от задължение на общината към задължение на ВиК според председателя на ОбС също е логично, тъй като на практика инфраструктура, която ВиК ползва е общинска собственост. „Практически на дружеството е възложено да оперира с мрежата общинска собственост, то осигурява водоснабдяване и пречиства отпадните води срещу което получава възнаграждения. Няма как дружеството да получава даром и заплащането на такса, от този който му е предоставил мрежата за ползване. Друг е въпросът, че това е допълнително утежнение за бюджета на ВиК. Освен това община е най-голям ползвател на услугата водоползване, а не е най-добрият платец. Това е друг въпрос, който ще изясняваме в зала”, коментира още ОбС-шефът.

 

Константинов подкрепя мнението на депутата Иван Ибришимов, че въпросът за това дали Дупница да се включи във ВиК- асоциация е най-добре да се реши с референдум.

 

„Моето мнение е формирано от доста разговори с външни, независими експерти. Мнението ми е, че трябва да вървим в тази посока, разбира се, с широко обществено съгласие. Не е еднозначно доказано нито едно от твърденията - ще бъде ли негативно за гражданите. Мнението на експертите е в обратна посока. Ако има и най-малки съмнения, аз ще бъда първият противник на подобна асоциация. До момента няма доводи в тази посока, а само говорене за това как евентуално водата щяла да поскъпне или че няма да има достатъчно ресурс за асоциацията на Кюстендилска област. Тази дискусия предстои. Решението не е чак толкова тежко, колкото очаквах. Решението трябва да го вземат гражданите, като знаят всички „за” и „против”. Съгласен съм с Ибришимов, че дори и референдум е допустим по темата”, посочи Константинов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети