Български ученик спечели конкурс за млади учени в Европа

DenNews.bg
21.03.2016
размер на текста:

Снимка: bTV

Български ученик спечели първо място на най-големия конкурс за млади учени в Европа, провел се в Германия.
16-годишният Стефан Генчев от София е убедени, че може да живеем в по-сигурен свят. Неговото хоби да изследва технологиите го отвежда в Германия. От там си тръгва с първа награда в конкурса за млади иноватори. Отличието получава за проекта си „My ePass”, който осигурява на потребителите сигурно сърфиране из интернет-пространството.
„Има огромна злоупотреба с лични данни на хората. За мен проблемът е , че хората неволно дават много важна информация за себе си, без да го осъзнават”, разказва пред bTV Стефан.
Той е самоук талант. Захваща се с проекта след като баща му става жертва на кражба на лични данни и работи по него повече от 4 години. Идеята му е всеки да има дигитална самоличност, която може да следи и да бъде защитена.
„С тази дигитална самоличност, нещо като предложеното ЕГН, той може да се идентифицира в различни услуги. Може да подписва документи дигитално, може да криптира информация, може и да се логва във сайтове”, пояснява Стефан.
„Важното в моя проект е, че личните данни не се намират в тази карта. Тоест, ако тя ни бъде открадната, личните ни данни не са в опасност. Вътре се намира един криптографски ключ. Данните се намират на мой сървър, обаче те съответно са предпазени чрез този ключ, който се намира на картата”, допълва той.
Смята ,че бъдещето е в новите технологии и дигиталната самоличност. 16-годишният специалист по електронна сигурност обаче е скептичен към идеята на здравния министър за пръстовия отпечатък като вход към болници и аптеки.
„За мен биометричните данни почти винаги ни идентифицират доста точно. Все пак мисля, че идеята е неприложима, защото сме свидетели в България както на много добре извършени проекти, така и на много лошо изпълнение на тези проекти”, допълва Стефан. По думите му пръстовите отпечатъци лесно могат да бъдат фалшифицирани.
След като завърши Стефан ще продължи обучението си в чужбина, но вярва, че един ден може да приложи знанията си в България. Източник: bTV

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети