В Бобов дол луднаха: Данъците за имотите и МПС двойно по-скъпи

DenNews.bg
21.03.2016
размер на текста:

 Пълна лудница настана в Бобов дол и селата на общината, след като жителите започнаха да получават писма за дължимите за тази година данъци. Двойно по-високи са ставките за имотите и моторните превозни средства. За DenNews.bg кметът Елза Величкова обясни, че повишението за МПС се дължи на грешка и вече е преустановено изпращането на писма. Увеличението на данъците и такса „смет” обаче се базира на решение на Общински съвет-Бобов дол, взето дни преди Нова година.
Днес DenNews.bg получи сигнал от граждани, че за парцел, без постройка и къща в село Голем Върбовник дължимият за тази година данък е 40 лв., при положение, че в предходните години е плащано 4 лв. За къща в село Долистово данъкът също е двоен – над 100 лв. за тази година.
„Това се дължи на решението на ОбС и наредбата. Промяната е само за компонента такса „смет”. Тя вече се изчислява по нова методика – не на база данъчна оценка на имота, а на база на разгъната площ. На това се дължи увеличението. В края на краищата цена от 4-5 лв. за имот в селата не е реална, след като извозването на една кофа за смет струва на общината 120 лв. годишно. А има села, за които цифрата е още по-голяма”, обясни кметът Елза Величкова.
Тя обясни още, че увеличението на данъка за имотите не е грешка, но пък имало грешка и в уведомителните писма. „Неприятно е, че има хора, които са получили писма със старата ставка, а като дойдат на място разбират, че дължат не 40 лв., а 80 лв., например”, каза кметът.

Грешката в писмата за данък МПС е допусната от Информационния център и новата система МАТЕУС, която бе въведена в данъчните служби.

„Грешката ще бъде коригирана. Призовавам към спокойствие. Няма промяна на този данък”, добави още Величкова.
Напрежение сред населението на общината обаче остава по повод данъците за имотите. В няколко села вече се събират подписки срещу двойното увеличение.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети