Пеевски оттегля бизнеса си от България

DenNews.bg
21.03.2016
размер на текста:

 Депутатът от ДПС Делян Пеевски се оттегля от сделката за закупуването на бившия завод за торове "Химко" - Враца, а и от българския бизнес като цяло. Това обяви самият той в съобщение, разпратено до медиите.
"През м. януари 2016г. дружеството „НСН Инвестмънт“ ООД, в което съм мажоритарен собственик, внесе необходимия депозит и участва като кандидат в търга за закупуване на активите на „Химко“ – Враца. Намерението ми бе дружеството купувач да възстанови част от производството на химическия завод и да открие нови работни места в град Враца.
Същевременно, необоснованият политически натиск и продължаващата медийна кампания против мен, изострена в последните седмици и отразяваща се изключително негативно, както върху дружествата, в които имам участие, така и върху други стопански субекти, с които нямам никаква връзка, ме накараха да се откажа от по-нататъшно приключване на сделката за закупуването на активите на „Химко“ – Враца", пише Пеевски.
Според него било "недопустимо" в държава от ЕС бизнесът да се унищожава чрез натиск.
"Нека политическите ми опоненти и тези, които продължават да злословят срещу мен, бъдат доволни, че са постигнали целта си – аз се отказвам да участвам занапред в български бизнес проекти, за да запазя от унищожаване всеки потенциален мой бизнес партньор, който би бил нарочен като „свързан с Пеевски”.
Надявам се, че това мое решение ще позволи на други инвеститори, достатъчно сериозни, да придобият активите на „Химко” – Враца и да реализират инвестиционна програма за възраждането на предприятието, която да защити по най-добрия начин интересите на северозападния регион, който е един от най – бедните в страната”, посочва още депутатът.
За намеренията на Пеевски да придобие "Химко" стана ясно в началото на годината. Това щеше да е поредната покупка на депутата през дружеството "НСН инвестмънт", в което Пеевски има 90%, а майка му Ирена Кръстева - 10%. Началната цена бе 11,7 млн. лева, припомня Expert.bg.
Около сделката обаче избухна скандал, след като мним служител от Министерски съвет поиска 1 млн. евро от американската компания ANJ Group Corp, за да ѝ помогне за спечелването на търга. Президентът на фирмата Ян Аронов дори писа на премиера Борисов за случая, а той от своя страна сезира прокуратурата. В последствие обаче се появиха съмнения, че скандалът е изфабрикуван, тъй като въпросната компания дори няма сайт.
За последно торовият завод е работил през 2002 г. Десет години по-късно е обявен фалитът му. Оценка на активите на "Химко" е направена през юли 2015 г. като само земята от 685 декара е оценена на 3.2 млн. лв. Сменен е и методът за продажба от търг на преговори с потенциален купувач. За сравнение преди "Химко" да фалира в началото на този век активите му бяха оценени на 297 млн. лева.
Досега Делян Пеевски така и не бе обявил какво възнамерява да прави със завода. Преди време представители на сектора заявиха, че възстановяване на производството е невъзможно, тъй като технологията е стара, а част от съоръженията липсват.
Припомняме, че през февруари Пеевски излезе от акционерната собственост на "Булгартабак" отново с мотива, че негативна компания срещу него вреди на дружеството./news.bg

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети