Тримата убийци на Николай от Враца влизат зад решетките за 18 години

DenNews.bg
02.03.2016
размер на текста:

Апелативният съд в София потвърди присъдата на Окръжен съд –Враца, с която подсъдимите Миланов, Каменов и Димитров са признати за виновни, за това че на 31.08.2013г. в гр. Враца умишлено са умъртвили Николай Димитров /на 16г./, като деянието е извършено с особена жестокост и по хулигански подбуди – престъпление по чл. 116, ал.1, т.6 и т.11 вр. чл. 115 от НК.

Окръжният съд в гр. Враца наложи на всеки един от подсъдимите наказание 18 години лишаване от свобода. С решението си САС е изменил присъдата единствено в частта, относно определеното на подс. Калин Димитров наказание, като е намалил размера му от 18 на 16 години лишаване от свобода. Въззивният съд е счел, че другите двама подсъдими – Миланов и Каменов са имали водеща роля и активно поведение при нанесения побой, респективно са допринесли повече за достигане на съставомерния резултат. Отчетено е и чистото съдебно минало на Калин Димитров, добрите характеристични данни и липсата на криминални регистрации.

САС не е уважил подадения протест от прокурор при ОП-Враца, в който са изложени доводи срещу оправдаването на подсъдимите по първоначално повдигнатото обвинение престъплението да е извършено по особено мъчителен за жертвата начин.

По искане на прокурор от Апелативна прокуратура –София, САС допусна в хода на въззивното съдебно следствие допълнителна съдебно-медицинска експертиза за установяване на това обстоятелство. Според заключението на вещите лица, на пострадалия Димитров са причинени болки и страдания не по-силни от обичайните.

Съдът не е уважил исканията, направени от страна на защитата на подсъдимите за преквалификация на извършеното от Калин Димитров, Иван Каменов и Ивайло Миланов по чл. 124 от НК – причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда. За разлика от ОС-Враца, апелативният съдебен състав е приел, че престъплението е извършено при пряк умисъл /а не при евентуален/, като е изложил подробни мотиви за това. Тримата подсъдими са нанесли побой над пострадалия с юмруци и ритници, докато той е бил повален на земята, без да оказва съпротива. Ударите са били многобройни, със значителна сила, насочени към жизненоважна част на човешкото тяло – главата. Тези обстоятелства съдът е отчел като достатъчни, за да се приеме, че не е налице умишлено нанесена телесна повреда, от която по непредпазливост да е причинена смъртта на Николай Димитров, а напротив, подсъдимите са целели настъпването на съставомерния резултат – неговата смърт.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети