Фенове на ЦСКА издигат статуя на Стоичков по случай юбилея му

DenNews.bg
02.03.2016
размер на текста:

 Статуя на Христо Стоичков решиха да издигнат фенове на ЦСКА в деня на юбилея на бившия български национал. Инициатива за изграждане на негова статуя подеха привържениците от фен клуб „Червена чета Радецки”.

„Искаме тази статуя да бъде на „Българска Армия” на Алеята на славата. От 29 февруари е открита национална дарителска сметка в ДСК на името на „Червена чета Радецки”, а сумата, която трябва да съберем, е 60 хиляди лева до 20 април. Целта е на 20 май статуята да бъде официално открита. Единственото условие на Христо Стоичков е той да одобри проекта и варианта за изработване на статуята. Вече преведохме първата сума от 1000 лева по сметката, като периодично ще информираме как вървят сумите”, казаха от инициативния комитет.

В момента се водят преговори със скулптори като за момента няма нищо уточнено, освен сумата от 60 хиляди лева, която ще е необходима за изграждане на статуята. „Няма да се обявява конкурс за скулптор. Всичко са частни контакти. Нямаме условия за размери и такива неща, тъй като това е творческо решение. Няма да е толкова сложна задача да се случат нещата. Хората от фен клуба имаха тревога, че могат да бъдат обвинени за търсене на слава и известност на гърба на Христо. Те никога не са си позволили подобно нещо. Именно и това е причината той лично да се съгласи за направата на тази статуя. Размерът е въпрос на решение на скулпторите. Най-лесно е да си го представим в динамична ситуация, но творците да измислят нещо по-подходящо. В момента няма как да дадем отговор, преди да видим 3D проект. Имахме разговори със скулптури за сума около 60 хиляди лева. Сумите варират, но определихме тази сума като реална”, казаха още от фенклуба.

Инициативата подкрепят Гриша Ганчев, Валентин Михов, Димитър Пенев, Ръководството на ЦСКА, Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Адалберт Зафиров и други. „Представителите на ЦСКА, които ръководят клуба в момента, поеха ангажимент да координират действията ни с ММС. По-сложният въпрос е творчески, а не организационен. Министерството на спорта ни подкрепят”, казаха още от фен клуба. /БГНЕС

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети