Тимчев урежда апаратура за общинската болница, не приема съветите за закриване на отделения

DenNews.bg
02.03.2016
размер на текста:

Росен Тимчев, назначен за временен управител на общинската болница с решение на ОбС-Дупница отпреди пет дни, уговаря дарение на апаратура за МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Това обяви той на днешната извънредна сесия на местния парламент. Малко са обаче подробностите около днешната му среща с тази цел – дарителят е чужда държава, а апаратурата трябва да дойде в Дупница в следващите дни.
Тимчев отхвърля изцяло съветите за закриване на отделения в общинската болница, които се чуха в дебатите на заседанието. Д-р Кирил Кирилов от ЕНП, който бе част от проверяващата комисия в болницата, обобщи информацията така – 80% от приходите отиват за заплати, а остатъкът е крайно недостатъчен за рефинансиране. Препоръката на комисията, в която влизаше и Тимчев, е разширяването на дейността на медицинския център.
„Никой няма да закрива болницата. Тя сама е свила дейността си, оттам и приходите си, че за няколко години пациентите са намалели от 11 000 на 8 000. Проблемът е, че болницата върви след събитията, тъпче на едно място. Разчита се само на приходи от пациенти, а те намаляват. Трябва да намерим вариант за това болницата да е ефективна и работеща”, обясни д-р Кирилов.
Предложението на комисията е да бъдат закрити спешния кабинет, хемодиaлизата и отделението по белодробни заболявания (ПФО).
„Да, трябва да има закриване на отделения. Да, мерките са непопулярни, но целта е болницата да е ефективна. Никой външен човек или фактор не е виновен за състоянието на лечебното заведение”, посочи още д-р Кирилов и обясни, че за да не е на загуба хемодиализата трябва да обсlужва поне 10 пациенти, а към момента те са четирима.
Д-р Никлулчин, хирург в общинската болница и общински съветник от ГЕРБ, обаче обясни, че според него хемодиализата трябва да се запази, а ПФО може да се преструктурира и да премине към Първо вътрешно отделение.
Д-р Крум Бонев от ЕНП и част от ръководния екип на МБАЛ пък обясни, че ще инициира среща с джипитата за преподписване на анекси и предоговаряне на цената, което би помогнало за запазване на спешния кабинет.
„Към момента има 30 000 пациенти. НЗОК плаща по 11 стотинки на пациент, но болницата взема само 5 стотинки и иzлиза, че ние дотираме джипитата с по 6 стотинки за работа, която е свършена в неотложния кабинет. Ако болницата получава по 11 стотинки парите ще са достатъчни за покриване на разходите на кабинета и дори печалба”, обясни д-р Бонев.
Според д-р Матей Попниколов обаче обясни, че отделенията сами ще се затворят, щом няма пациенти. А липсата на пациенти беше обяснена от всички не от професионализма на лекарите и персонала, а от лошите условия и база.
„Имаме страхотни лекари. Но обстановката, в която се работи е ужасна. Пациентът влиза със соматичен проблем, бива лекуван добре, но излиза с психичен проблем. Хората избягват болницата заради обстановката. Но пък и е истина, че я предпочитат въпреки условията”, коментира д-р Пламен Соколов.
От своя страна Росен Тимчев обясни, че ще изслушва всички, но ще слуша само себе си.
„Няма да има закриване на отделения, а преструктуриране”, коментира Тимчев пред DenNews.bg.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети