Проучват минусите и плюсовете от включването на Дупница към ВиК-асоциация

От едната страна на везните е опасността цената на водата да скочи драстично, а от другата е единственият вариант да се вземат европари за нови водопроводи

DenNews.bg
02.03.2016
размер на текста:

Проучване на преимуществата и недостатъците от евентуалното включване на Дупница във ВиК-асоциация. С тази задача бе натоварен кметът Методи Чимев по решение на Общински съвет от днешното извънредно заседание, посветено на състоянието на общинските дружества.
Докладът, съдържащ препоръки и мерки за стабилизиране на финансовото състояние и подобряване на дейността на ВиК, бе одобрен единодушно от общинските съветници. Посочените мерки пък ще залегнат като изискване в бизнесплана на управителя на дружеството, за чиито пост предстои провеждането на конкурс.
Област Кюстендил е една от само четирите в страната, които все още не са учредили своя ВиК-асоциация. Основният недостатък е, че без асоциация дружествата не могат да кандидатстват по програми с европейско финансиране.
„Ако община Дупница и ВиК имат финансова възможност да бъде подменена изцяло водопроводната мрежа въобще въпросът за асоциация нямаше да ни вълнува и интересува. Знаем обаче какво е финансовото състояние на ВиК. Аз все още нямам категоричен отговор за себе си дали ще спечелим или ще загубим от включването ни в асоциация. В областта само ние и Сапарева баня трябва да мислим по този въпрос, а за момента не сме убедени, че е добре да се случи. Цената на водата при нас е 1,40 лв., в Сапарева баня е 50 и няколко стотинки, а в Кюстендил – 2 лв. Влизането ни в асоциация означава уеднаквяване на цената, т.е. значително повишаване за нас. От друга страна обаче за този програмен период ВиК и общината няма да може да кандидатстваме по европрограми сами. Затова следващата седмица ще организирам среща за да обсъдим въпроса. Дупница е най-уязвима, защото в Сапарева баня имат сменен водопровод, а в Кюстендил направиха дружеството държавно. Със загубите, които има ВиК-Дупница обаче и да удвоим цената на водата пак няма да има финансов ресурс да решим проблемите и да подменим водопровода”, коментира кметът Методи Чимев и добави, че когато въпросът дойде на дневен ред иска всеки общински съветник да каже мнението си пред микрофона и пред обществеността.
Председателят на ОбС Ивайло Константинов посочи основните проблеми във ВиК: огромните загуби – 80% от питейната вода; как ще бъде подменен 250 км водопровод, 200 км от които по спешност; кога в Дупница ще се пие пречистена вода по европейски стандарти; защо събиранията на вземанията не са преотстъпени на подизпълнители.
„Хипотезите са три. Най-лошата е да влезем в асоциация, но да не спечелим финансиране по европрограмите. На България трябват общо 20 милиарда лева за ВиК отрасъла, а парите по програмите са 10 пъти по-малко, т.е. няма всеки да получи пари. В такъв случай ще загубим общинското дружество, ще се стигне до увеличаване на цената на водата, а няма да имаме финансиране. Вторият вариант е да влезем в асоциация, да запазим цената на водата, да подменим водопровода, а след това да получаваме процент от реализираната печалба – това е вариант от розовата серия. Третият вариант е междинен. В него всичко ще се решава с пазарлък „ние може да вдигнем толкова цената на водата, имаме толкова процент..”. Нашата работа като общински съветници е да кажем кои са границите на допустимото. Според мен обаче това е въпрос, които ще трябва да се реши с обществено обсъждане, а защо не и с референдум”, обясни Константинов.
Въпросът за евентуално влизане на ВиК-Дупница в асоциация не присъстваше в доклада на комисията, но категорично е най-важното решение за бъдещето не само на дружеството, но и на гражданите.
Мярка, която присъства в доклада, много по-елементарна в същността си, е монтирането на общи водомери за кварталите в града. Такъв към момента има в жк „Бистрица”, а препоръката е той да бъде засичан, като така ще се открива дали има кражби на вода, скрити аварии или неправилно отчитане от страна на инкасаторите.
Управителят на ВиК Илия Илиев пък поиска думата за да изрази несъгласието си срещу препоръката да се иска съгласие от страна на ОбС за всеки разход над 5000 лв.
„Това означава, че всеки месец общинските съветници трябва да гледате и гласувате по 20-30 докладни само за ВиК. Ние сме аварийно предприятие и често пъти разходите ни надхвърлят 5000 лв.”, обясни той. Илиев настоя да остане в сила досегашния режим, описан и в наредба, по който разходите до 5000 лв. се искат и разрешават от кмета, а не от ОбС.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети