Телефонните измамници стават все по-нагли, вкарват жертви в "полицейски операции"

DenNews.bg
02.03.2016
размер на текста:

 Полицейските служители работят непрекъснато по разкриването на участници в измамни схеми; Само през вчерашния ден две възрастни варненки са станали жертва на телефонни измами за над 16 000 лева
По никакъв повод не давайте пари на непознати, напомнят криминалисти. В никакъв случай хората не трябва да се поддават на провокации за предоставяне на парични средства във връзка с провеждаща се полицейска операция за залавяне на телефонни измамници. Полицията не търси съдействие от гражданите по този начин. При подобни ситуации е важно да се запази хладнокръвие, незабавно да се потърси контакт с близките и в никакъв случай да бъдат давани пари на ръка. Хората, станали жертви на подобни престъпления, да не се колебаят да потърсят помощ и на тел. 112. При навременен сигнал полицейските действия за задържане на измамниците са по-ефективни. От особена важност са и превантивните действия и честите разговори с по-възрастните ни роднини, които са най-уязвимата група и най-често стават жертви на подобни престъпления.
Само през вчерашния ден две пенсионерки от Варна са станали жертва на телефонни измами за над 16 000 лева. 80-годишна жена била заблудена в телефонно обаждане да „окаже съдействие на полицията при операция за залавяне на телефонни измамници“. Така тя се простила с 14 400 лева, които хвърлила през терасата на непознат. По схемата „близък, нуждаещ се от скъпоструваща операция“ била измамена 88-годишна жена. На непознат тя хвърлила найлонова торба с 1640 лева.
По двата случая са образувани досъдебни производства и уведомена Районна прокуратура – Варна.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети