Раненият в Сирия български журналист Борис Анзов: Пътувам из целия свят, защото искам да строя културни мостове, не да копая пропасти

DenNews.bg
18.03.2016
размер на текста:

 -Станахте известен след стрелбата по вас и други журналисти по време на обиколка в околностите на сирийския град. Кенсаб. Разкажете нещо за медията от чието име бяхте там.

-Медията си е лично моя, зарегистрирах я в град Благоевград с името "МедиЯ Мост България ЕООД" Медия Мост, защото много пътувам по целия свят и искам да строя културни мостове чрез нея а не да копая пропасти. Принудих се да си отворя своя медия защото никой не ми обръщаше внимание освен мойте съграждани момчетата от "Топ Преса " Гоце Делчев и вестник „Нова Дума”- вестникът на българите в Испания. Най първите години пишех за Вестник „Струма” от който спечелих 120 лева, с които си купих кожено яке. Бях представител в Русия за малко и на в-к „168 часа” с директор Никола Пенчев и На ТВ Европа ! Бях кандидат и за длъжността представител на БНТ в Москва преди 10 години, явих се на конкурс, похарчих пари, направих разходи, а те взеха че се обадиха след 3 месец,а и казаха следното: „Извинявайте много, но решихме да няма такава длъжност повече в Русия!
Само тъпанарска държава може да го направи да си махне кореспондента в най-голямата страна в света където всички имат кореспонденти!Заатова реших да си направя своя медия. За да не ми виси никой над главата и да ме кара да пиша глупости .
-Как смятате да развивате своята медия?
-С млади хора. Ще давам възможност на млади студенти да се развиват при мен и да си създават име. Както с мене постъпиха. За голямо съжаление българските медии не се интересуваха от мойте интервюта с президентите на Азербейджан, Армения, Чечня, Ингушетия, Катар, ОАЕ, Бахренй, с Горбачо. Всички останали ми обърнаха внимание, когато ни стреляха в Сирия. Трябва явно в България да се случи най- лошото, за да ти обърнат внимание!!!! А сега пак взеха всички да проявяват интерес. Не се чуствам нито герой нито медийна звезда, както ме наричат. Гоня си задачите, работа ме чака много. Звездите са на небето, а на земята трябва работа, и пак работа. В момента работя над няколко мои филми. Убиството на Борис Немцов е мое раследване и др.
Къде бяхте и с какви хора се срещахте, след като сам направихте своя медия?

С президента на Чечня Кадиров Рамзан, с президента на Армения Серж Серкосян преди 8 години когато застъпи на длъжност президент. Срещал съм се с най малкия син на Фидел Кастро, наричан на запад с прякора Малкия Феделито. Сред моите запонанства са и тези с министъра на културата на кралство Катар, министъра на нефта на Кралство Бахрейн. Покойният Дядо Максим-българският патриар преди 7-8 години в москва ние го награждавахме, на Бареков съм помагал в Москва.
Имам репортажи от най голямата руска авиобаза, откъдето излитат руските стратегически самолети. . Бил съм в целия Персийски залив, Иран, Руските републики, Индия и Цяла европа за сега. В националната телевизия На Бахрейн правих реклама на България, и по-специално на Банско, Сандански,Гоце делчев...

 

И много много други ........ но никой в България не прояви интерес към мене защото съм нямал вуйчо владика и съм нямал връзки! Всичко сам сами правя, моята фирма „Медия мост” дори все още няма сайт Струвашеми да я регистрирам около 400 лв. Това е работа. Когато човек е упорит и си гони задачите рано или късно ще пробие. Мене ме забеляза Светослав Димитров от предаването „120 минути” когато развях българското знаме пред Путин чак след 10 години работа с големи интервюта никому ненужни! Това те убива така, както когато твоето дете не се развива и никомо не е нужно. Но не съм се отказвал.
Къде живеете сега?

Последно живея в Лондон, оттам тръгнах и за Сирия. Там карах и новата година на работното си място. Работата ми е такава, че 12 часа стоя на крак имам право да седна само когато се храня и когато сядам на тоалетната чиния. Много митарства мога да кажа, че живея вече по целия свят, вече съм интернационалист, но не забравям откъде съм излезнал. Започвам серия от репортажи и най много ме интересуват българските имигранти, защото и аз се скитам от 22 години и съм минал през огън и вода. В един момент през 90-те години България на прехода заради наречената демокрация за нашето семейство се превърна в Мащеха, а русия в Майка. Никога не сме имали роднини дипломати, народни представители... Всичко сами сме правели с честен труд. Помогнали сме в България и на два големи манастира, не искам да им казвам имената, и сме въстановили цяла една черква. А на колко хора още сме помагали, само Дядо Господ знае. И всичко това е правено с кредитни пари взети от банките, които сега моето семейство трябва да връща. Затова се бяхме скарали и с баща ми. Аз винаги търся позитив, никога не обръщам внимание на негативното. Бил съм в целия персидски залив, Иран, Руските републики, Индия и Цяла Европа.За сега...

 

 

Eто и част от запомнящите се срещи на Борис Анзов в снимки:

 

 

С Дядо Максим в Москва преди 8 години:

 

С министъра на културата на Бахрейн:

 

С президента на Чечня Рамзан Кадиров:


Със сина на Фидел Кастро, известен като Малкия Фиделито:

 

Гост в предаване на националната телевизия на Бахрейн: