Спецченге част от група, подготвяла за печат фалшиви 50 милиона евро

DenNews.bg
17.03.2016
размер на текста:

 Служители на ГДБОП неутрализираха организирана престъпна група, занимавала се с производство, държане и разпространение на неистински парични средства. Операцията е проведена късно снощи на територията на Пловдив под наблюдението на Специализираната прокуратура и със съдействието на Агенция „Митници“, след сигнал, получен в събота и упорита работа по него. Извършени са претърсвания на 7 адреса и обиски на 5 лица. В хода им са открити и иззети множество парични знаци в купюри от по 500 и 50 евро, както и холограмни стикери за изработването на банкноти в евро за около 1 милион и половина.
На този етап в рамките на 24 часа са задържани петима участници в престъпната схема. В апартамент в София е открито платежно нареждане за 3 500 евро за закупуване на холограмни стикери. Установено е, че преводът на сумата е извършен от единия от задържаните – бивш служител на НСБОП, работил в системата до 2004 г. Задържан е получателят на пратката и е установено кой го е наел. Той е познат на ГДБОП, има и присъда за фалшификация в Белгия.
В резултат на предприетите съвместни професионални действия е елиминирана възможността за производството и разпространението на близо 50 милиона неистински банкноти в евро. Назначени са множество експертизи на откритите и иззети парични средства и материали. Работата по разследването на престъпната схема продължава

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети