Нови пазарлъци в Брюксел за бежанците в Турция

DenNews.bg
17.03.2016
размер на текста:

 Лидерите от Европейския съюз започват редовен двудневен съвет в Брюксел, на който ще се опитат да постигнат споразумение с Турция за мигрантите, което да отговаря на изискванията на всички. Изглежда, че преговорите ще бъдат отново продължителни, но петък е крайният срок, който лидерите сами си определиха, за да намерят решение на мигрантската криза. Европейският съюз иска Турция да приема обратно незаконно влезлите в Гърция мигранти. Анкара по принцип е съгласна, но преди десет дни постави изненадващи условия, сред които бързо премахване на шенгенските визи за турските граждани и ускоряване на преговорите за присъединяване към съюза. Предложението обаче се посрещна от най-малко шест държави с много забележки. Австрия, България, Кипър, Франция, Унгария и Испания не са съгласни с едно или друго.

България, например, поиска гаранция, че и българо-турската граница ще се пази така, както и гръцко-турската. София не е съгласна и с премахването на шенгенските визи за турци, ако не са изпълнени необходимите условия, които важат и за останалите. Кипър категорично обяви, че преди да се съгласи да бъдат отворени нови преговорни глави за членство на Турция, първо очаква страната да изпълни задълженията си, свързани с процеса на обединение на острова - например признаване на кипърското правителство и отваряне на турските пристанища и летища за пътници и търговия.

Дебати ще има и по опасенията, че сегашното предложение за връщане на незаконно влезли мигранти не съответства на международните закони. Трябва да се намери решение, което да е законно.

Съмнения има и в ефективността на схемата за размяна на мигранти “Един вътре - един вън”. Европейски дипломат каза, че тя не може да бъде вечна, а трябва да действа, докато спре потокът нелегални мигранти към Гърция. Ако се види, че схемата е нефективна, ще бъде спряна, ако е ефективна - ще започне доброволното заселване. Споразумението трябва да е такова, че да гарантира, че няма да се отворят нови мигрантски маршрути, например през България.

В началото на съвета е предвиден дебат по икономиката на Европейския съюз. На вечерята ще се обсъжда споразумението с Турция, а в петък сутринта - ако има съгласие - то ще бъде одобрено в присъствието на турския премиер Ахмет Давутоглу./bnt

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети