Гимназисти от Дупница отпразнуваха рождения ден на числото Пи и Айнщайн

DenNews.bg
16.03.2016
размер на текста:

Гимназисти от Дупница отбелязаха рождения ден на числото Пи и бащата на съвременната физика Алберт Айнщайн, като изнесоха открит урок под надслов „Забавна математика”.
Хрумката бе на учениците от IX „а” клас от Гимназия „Христо Ботев“ и класният им ръководител Силвия Велинова - старши учител по математика. Учениците показаха фокуси и умения за решаване на задачи от далечния V в. пр. Хр., като в рамките на 40 минути показаха на всички, че математиката е една забавна наука, криеща в себе си много стойностни и интересни неща.
Световният ден на числото Пи се отбелязва на 14 март, защото датата 3.14 (при изписване на месец преди ден) е същата като първите три цифри в числото Пи – 3,14159265359.
Пи е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър. Използва се в математиката, физиката и техниката. Познато е още като Лудолфово число или като Архимедова константа.
Първото изчисление на числото Пи е направено от Архимед, а британският математик Уилям Джоунс измисля името му през 1706 година.
Миналогодишната дата 3.14.2015 беше от особено значение за математиците, защото съвпада с първите четири числа след десетичната запетая на Пи. Тази година празникът бе наречен „Ден на „закръгленото" Пи"
На 14 март 1879 г. е роден и гениалният физик, математик, философ и писател Алберт Айнщайн.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети