15 г. каторга за US студент в Северна Корея

DenNews.bg
16.03.2016
размер на текста:

Северна Корея осъди на 15 години каторжен труд за престъпления срещу държавата американския студент, който призна за кражба на пропагандни материали. Това съобщава Агенция „Франс прес”, позовавайки се на информация от „Синхуа”.
Присъдата на 21-годишния студент от Университета във Вирджиния Ото Уормбиър е постановена от Върховния съд в Северна Корея.
Все още наказанието не е потвърдено от официалната телеграфна агенция в Северна Корея.
Уормбиър бе арестуван в началото на януари, докато напускал страната. По-късно той заяви, че е премахнал политически банер от зона, която била само за персонала в хотела в Пхенян, в който била отседнала неговата туристическа група.
Арестът му дойде в чувствително време, след като САЩ пое водеща роля в усилията за осигуряване на строги международни санкции срещу Северна Корея заради ядрения тест от 6 януари и ракетата с дълъг обсег миналия месец.
В последните седмици Пхенян ежедневно отправя порой от заплахи за ядрени удари срещу Сеул и Вашингтон.
Уормбиър влязъл в Северна Корея като част от новогодишен тур, организиран от китайска компания. Той бил арестуван на 2 февруари, когато групата се връщала към Пекин.
САЩ няма дипломатически или консулски отношения със Северна Корея. Шведското посолство в Пхенян осъществява ограничени консулски услуги за американските граждани, които са задържани там.
Ото Уормбиър е един от тримата северноамериканци, които в момента са задържани в Северна Корея. Миналия месец 60-годишен канадски пастор бе осъден на доживотен затвор и принудителен труд по обвинения в противодържавна дейност. Изочник: news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети