Русия посрещна военните си от Сирия като герои

DenNews.bg
16.03.2016
размер на текста:

Руските изтребители и бомбардировачи вече се прибират в базите си, след като снощи Москва изненадващо обяви край на операциите си в Сирия. Първите екипажи бяха посрещнати като герои.
Над девет хиляди бойни полета и стотици поразени цели на ислямистите и противниците на режима на Башар Асад. Това е равносметката от близо шест месеца въздушни удари, започнали на 30 септември.
Според неправителствени организации, цивилните жертви на руските удари са около 1700. Решението за спиране на операцията пък отправи предизвикателства пред анализаторите – какви са мотивите зад това решение на Москва.
По думите на Марк Галеоти от Центъра за глобални политики основните причини са няколко. От една страна руснаците постигнаха своите стратегически цели – те стабилизираха режима на Асад. От друга страна показаха, че Москва има роля в случващото се в Сирия. На трето място, Русия излезе от изолацията, в която беше изпаднали половин година по-рано.
Владимир Путин обяви изтеглянето в момент, когато се води поредният кръг преговори в Женева за слагане на край на конфликта в Сирия.
По думите на държавния секретар на САЩ Джон Кери мирният процес е стигнал до много важна фаза.
„Следващата седмица ще пътувам за Москва за срещи с президента Путин и външния министър Лавров, за да обсъдим нови ефективни стъпки за напредък в процеса”, поясни той.
Според руски анализатори, бойните действия са стрували по 2.5 млн. долара на ден, или общо 415 млн. По официална информация, руските жертви за този период са три. Източник: btvnews.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети