Атентатите, извършвани от "Ислямска държава", били израз на отчаяние, констатират САЩ

DenNews.bg
01.03.2016
размер на текста:

 Терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") извършват атентати в опит да покажат готовност за действие след поражението си в Рамади. Това обяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби, цитиран от руски медии.

"По наше мнение подобни атаки са проява на отчаяние от страна на ДАЕШ. Те го правят не с цел демонстрация на сила, а за да покажат, че все още могат да нанесат някакви щети", коментира Кърби.

Миналата седмица ДАЕШ е екзекутирала осем свои бойци от Холандия, обвинени в опит за дезертьорство и бунт, съобщава неправителствената организация "Ракка е избивана тихомълком", която от април 2014 г. документира злоупотребите на джихадистите в сирийския град Ракка, обявен за столица на провъзгласения от ДАЕШ халифат в Сирия и Ирак.

Холандците са били задържани след конфликт между 75 дошли от Холандия членове на ДАЕШ, някои от които са от марокански произход, и иракски членове на разузнаването на групировката. Иракчаните задържали трима холандци по подозрение в дезертьорство и един от тях умрял по време на разпитите. За отмъщение другите холандци убили изпратения от ръководството на ДАЕШ делегат, след което всичките били изпратени в два затвора на групировката. Осем от тях били екзекутирани.

Общо 200 холандци, включително 50 жени, са се присъединили към ДАЕШ по данни на холандското разузнаване

Източник:news.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети