"Моят луд век" на Лиляна Стефанова излезе на книжния пазар

Dennews.bg
08.02.2016
размер на текста:

 
Издателство „Ентусиаст" публикува автобиографичния роман от голямата поетеса Лиляна Стефанова – „Моят луд век". Романът е истинско събитие за литературните среди в България, защото за първи път почитателите на поетесата ще могат да се докоснат до най-съкровените чувства, тайни и мечти на международно известната българска авторка.

Романът „Моят луд век" събира спомените, житейската история и най-запомнящите се преживявания на голямата българска поетеса и писателка. Той предоставя на читателите уникалната възможност да надникнат в живота на Лиляна Стефанова, да извървят шеметния ѝ път и да станат свидетели на нейната чиста и съкровена изповед.

Лиляна Стефанова е възпитаник на Държавния институт за театрално изкуство, а по-късно на Литературния институт „Максим Горки" в Москва. Специализира в Лондон и завършва писателската програма при Държавния университет в Айова, САЩ. Авторка е на повече от 50 книги поезия, проза, есеистика, творби за деца. Нейни стихове са преведени на 31 езика, общият тираж на книгите ѝ надхвърля един милион екземпляра, а самата тя е носителка на най-престижните литературни награди.

Удивителни са номерата на нейния луд век. Животът ѝ е толкова бурен и пъстър, че Лиляна Стефанова се оказва не просто свидетел, но и участник в съдбовни събития и поврати на времето. Присъства на бурни писателски форуми и изнася свои авторски рецитали по целия свят. В продължение на 25 години е главен редактор на издания с огромно влияние и престиж и освен с творчеството си дава своя принос към културата и образованието като заместник-министър на просветата и заместник-кмет на София. Нестихващият ѝ творчески подем и вдъхновение са причина и до днес Лиляна Стефанова да продължава да пише и да издава.

Чрез преживяванията на поетесата „Моят луд век" ни среща с големи държавници, известни писатели, артисти, музиканти, които са присъствали в живота ѝ. Книгата смело ни води напред към бъдещето, припомня ни умело миналото и ни разкрива един шеметен век, пълен със смисъл и успехи. Вдъхновителка за младите български поети, оставила своя отпечатък в творчеството на много от тях, Лиляна Стефанова продължава да вълнува и да подхранва мечтите им за красота, за вярност и за незнайни пътища.

Това е тя – Лиляна Стефанова! „Първата любов на Коста Цонев", „амазонка във войната за душите на хората", както я нарича писателят Антон Дончев. Творецът, за когото литературният критик и литературовед Панко Анчев възкликва: „Нека живеем в нейния словесен свят, създаден от голям майстор, защото в него царуват истината и красотата, любовта и доброто, разумът и надеждата". Жената, за която поетът Павел Матев казва: „В нея наистина има нещо неистово. И слава богу! Тя се е посветила на перото и на правдата".

В „Моят луд век" читателят ще открие богатство от необичайно и дори ексцентрично свързани весели, чудновати, възхитителни истории. Ще попадне в свят, където се сблъскват абсурд с абсурда, овехтялото с бъдещото, отчаянието с тържеството на живота – завиден кураж да открехнеш страници, в които до днес никой не е надниквал! Лиляна Стефанова не се бои да признае: „Дори да ви кажа, че се отказвам от поривите на кръвта си и виното на любовта – не вярвайте". Тази книга е метафора на вечното надбягване с младостта...

Книгата "Моят луд век" както и много други, можете и да поръчате онлайн в сайта на издателство "Ентусиаст"

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети