Отлъчените от ПСС дупнишки спасители спасиха пострадал в района на Езерата

DenNews.bg
08.02.2016
размер на текста:

 Отлъчените от Планинската спасителна служба към БЧК спасители от Дупница извършиха успешна акция по спасяване на пострадал сноубордист в района на Рилски езера вчера.


Отрядът на Планинско спасяване-Дупница и Българска планинска спасителна служба е реагирал по сигнал за пострадал сноубордист в гората между хижа „Рилски езера” и хижа „Ловна”. Спасителната акция е проведена при тежки теренни условия. Пострадалият е намерен с гръбначна травма и съмнения за вътрешен кръвоизлив. В следствие на действията на спасителите, пострадалия е предаден на екип на Спешна помощ-Сапарева Баня. Спасителите изразява благодарности за цялостно съдействие на служителите на "Рила Спорт".
Както сме писали, ПСС към БЧК замрази дейността на Дупнишкия отряд и изключи деветима дупничани. Така се стигна до абсурда ПСС да обезпечи най-посещавания дял на Рила планина с отрядите от Благоевград и Самоков, което пък означава забавяне с няколко часа на спасителните акции. Дупнишкият отряд обаче продължи да съществува, като бе учредено Планинско спасяване-Дупница, организация с нестопанска цел и с обществен интерес. Организацията пък е сред съчуредителите на Българската планинска спасителна служба, идея на спасители от цялата страна, разделили се с ПСС.
Идеята за учредяването на Планинско спасяване Дупница е по-лесната съвместна дейност с институциите при бедствия, аварии и инциденти, а не противопоставяне на ПСС.
Вчерашната акция е първата за спасяване на човешки живот, извършена от новия стар отряд спасители от Дупница. По време на тежките зимни условия те участваха в няколко акции за оказване на помощ на закъсали коли и хора.
Може да си припомните сагата с ПСС и Планинско спасяване ТУК и ТУК.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети