ООН се произнесе в полза на Асандж, задържан е неправомерно

DenNews.bg
05.02.2016
размер на текста:

 Джулиан Асандж е бил задържан без основания както от Швеция, така и от Великобритания и двете държави трябва да му изплатят обезщетение. Това обяви комисията на ООН, която разглежда случая на основателя на сайта „Уикилийкс“.
„Основателят на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж е бил неправомерно задържан от Швеция и Великобритания от ареста му в Лондон на 7 декември 2010 г. насам“, посочиха от Работната група на ООН по неправомерното задържане. Петимата независими правни експерти в нея настояха, че задържането на австралиеца трябва да бъде приключено, а неговата физическа неприкосновеност и свобода на движението трябва да бъдат уважавани. Той също така има право да поиска компенсация за времето, прекарано в еквадорското посолство, където се укрива от 2012 г. насам. Решението на панела на ООН идва след като през септември 2014 г. „Уикилийкс“ подаде оплакване срещу Швеция и Великобритания, според което затварянето на Асанж в посолството е незаконно и той е „политически бежанец“.
В същото време от правителството на Великобритания съобщиха, че страната отхвърля решението на ООН по случая. „Това не променя нищо. Ние отхвърляме напълно всякакви твърдения, че Джулиан Асанж е жертва на неправомерно задържане. Великобритания вече даде да се разбере пред ООН, че ние официално ще оспорим мнението на работната група“, се посочва в изявление на правителството. Властите в Швеция също официално обявиха, че не се съгласяват с решението на ООН. Австралиецът се надява, че становището на панела, което, макар и да не е обвързващо, ще окаже натиск върху Лондон и Стокхолм за прекратяване на преследването срещу него. В свое изявление от четвъртък Асанж обяви, че ще „напусне посолството в петък по обед, за да приеме ареста на британската полиция“, ако комисията на ООН отсъди срещу него. Той също така допълни, че решение в негова полза трябва да доведе до незабавно връщане на паспорта му и прекратяване на по-нататъшни опити за арестуването му.
По-късно днес се очаква адвокатите на 44-годишния австралиец да проведат пресконференция по повод на решението на ООН. Швеция издирва Асанж заради обвинения в сексуални престъпления, чиято давност изтича през 2020 г. Той се опасява, че Швеция ще го екстрадира в САЩ, където са му повдигнати много тежки обвинения. През 2010 година сайтът му „Уикилийкс” публикува стотици хиляди строго секретни документи – от доклади на американската армия за войните в Афганистан и Ирак до дипломатически грами от посолствата на Вашингтон по целия свят. Изтеклите документи демонстрират тъмната страна на американските военни и дипломатически игри. Те свидетелстват за издевателствата на американската армия над цивилно население и участието на посланиците на САЩ във вътрешнополитическите игри на приемащите ги страни. Основният информатор на Асанж, бившият военен Брадли Манинг, който му е изпратил секретната информация, вече беше осъден на 35 години затвор. Източник: БГНЕС

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети