„За” от 96 депутати пуснаха чужди самолети да пазят родното небе

DenNews.bg
05.02.2016
размер на текста:

С 96 гласа "за" парламентът реши охраната на въздушното пространство на България да се осъществява от Българската армия, самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави, предаде БНР.
Съвместните действия по охрана на въздушното пространство ще се извършват при условия и ред, определени в международен договор, а при необходимост от предприемане на неотложни действия – по предложение на министъра на отбраната. Съвместните действия ще се осъществяват в рамките на Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.
Отхвърлени бяха предложенията на депутатите от БСП охраната да се осъществява самостоятелно или съвместно от съюзнически държави, които нямат обща граница с Република България. Депутатът Кристиан Вигенин пък предложи в текста да се уточни, че охраната на небето ни ще се прави от държави, членуващи едновременно в НАТО и в Европейския съюз, но това също не беше прието.
"Това е гаранцията, че българското небе няма да се охранява например от турски самолети", коментира депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. "Това е и гаранцията, че няма да останем без способности за изпълнение на задачата по така наречената "въздушна полиция", каза той.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети