19 г. от Барикадите: 60 дупничани почетоха духа на демокрацията

DenNews.bg
04.02.2016
размер на текста:

 Около 60 дупничани почетоха днес духа на демокрацията, събуден от бунтовния залп, даден от Барикадите в Дупница преди 19 г.
Лицата на протестите тогава, заразили с плам и непокорство цялата страна срещу пагубното управление на БСП, отново се събраха при жп релсите зад старата автогара – точката превърнала се в столица на нова България за света в онези размирни дни.
Георги Гиздов днес отново развя знамето от три сини парчета плат, което вдъхваше кураж на хилядите дупничани в мразовитите дни и нощи на протести през януари и февруари на 1997 г.
На мястото се събраха познатите от тогавашните протести лица, а в Дупница след 19 г. на същото място пя и Васко Кръпката.


Дупничани излязоха на протести срещу управлението на БСП на 25 януари. Масови шествия обикаляха целия град всяка вечер, а исканията бяха ясни – край на ужаса с инфлацията, празните магазини, стопените заплати, стопените спестявания и стопени възможности за живот и работа. След това започнаха изграждането на барикади на няколко точки в града – Горна махала, Аракчийски мост и Бешика. Най-голямата блокада градът вдигна на жп релсите и главния път Е-79 зад старата автогара. Първи платната преградиха техника на Пресевна инсталация и ВиК- бетоновоз, фадрома, самосвал и камиони. В блокадата се включиха и лекари от общинската болница, а само за минути към барикадите се стекоха хиляди от целия град и общината.

Денонощната блокада удържа на няколко опита да бъде скъсана с полицейски клинове.

За да не изправят дупничани срещу дупничани, полицаите от града само охраняваха протеста, вярно, преди това опитаха да разчистят струпаните камъни на жп релсите. В следващите няколко дни протестиращите удържаха не само невероятният студ, но и опитите да скъсване на живите вериги с жандармерия, докарана от София и Кюстендил.
И България се зарази. От не само нестихващия, но разрастваща се плам на дупнишкия бунт. Редица градове последваха примера на Дупница и блокираха международни пътища и жп линии, блокирана бе и столицата.
На 4 февруари покойният вече Николай Добрев, получил мандат за формиране на правителство, врърна папката на президента Петър Стоянов.

На 12 февруари президентът назначи служебното правителство на Стефан Софиянски, чието първо решение бе въвеждането на Валутен борд.

Каква я мислехме, каква стана?

Барикадите ще останат символ, за момента последен в историята ни, на жаждата за свобода, демокрация и справедливост. Този факт не може да бъде изопачен, макар че това което получихме, не беше точно това, към което се стремяхме.
И сякаш за да покаже най-вярно вкуса на случилото се, днес площад „Демокрация” и паметника на Барикадите са оградени с телена мрежа от частник, сдобил се с имота на емблематичния площад тихомълком – продажбата е осъществена от екскмета Атанас Янев.
19 г. след големия бунт май още ни липсва справедливостта, почтеността и истинския дух на демокрацията.

Но

Председателят на ОбС-Дупница Ивайло Константинов ще инициира корекция на безумието с площада на съпротивата. Той обмисля създаването на инициативен комитет за издигането на монумент и облагородяването на малкото парче от „Демокрация”-та останало извън телената ограда.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети