Джулиан Асандж готов да се предаде

DenNews.bg
04.02.2016
размер на текста:

 Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж ще напусне посолството на Еквадор в Лондон в петък (5 февруари) и ще приеме да бъде арестуван от британските власти, ако панелът на ООН, който разследва случая му, вземе решение, което не е в негова полза, съобщи Ройтерс.
Асандж заявява това от акаунта на Уикилийкс в Туитър.
Той се укрива в еквадорското посолство от юни 2012 година, за да избегне опасността да бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван за разпит във връзка с обвинения в сексуално насилие срещу две жени през 2010 година.
Очаква се работната група на ООН да представи заключенията си в петък сутринта.
"Ако ООН обяви утре, че съм изгубил делото срещу Великобритания и Швеция, аз ще напусна посолството по обед в петък и ще се съглася да бъда арестуван от британската полиция, тъй като няма сериозни перспективи за ново обжалване", посочва 44-годишният Асандж в изявлението си.
"Но в случай, че спечеля и стане ясно, че държавите страни /по делото/ са действали незаконно, очаквам незабавно да ми бъде върнат паспорта и да бъдат прекратени всякакви опити да бъда арестуван", добавя основателят на "Уикилийкс". Източник: vesti.bg

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети