Екзекутираха US затворник след 36 г. чакане

DenNews.bg
03.02.2016
размер на текста:

 Американски затворник бе екзекутиран след 36 г. чакане смъртната му присъда да бъде изпълнен.
Брандън Джоунс, най-старият смъртник в щата Джорджия, е умъртвен с инжекция по-малко от две седмици, преди да навърши 73 години.
Джоунс, който е от афроамерикански произход, е осъден за убийството на бял търговец през 1979 г.
Заедно с Джоунс на смърт беше осъден неговият съучастник Ван Соломон. Двамата обрали посред нощ супермаркет на бензиностанция, но се натъкнали на собственика на магазина, който приключвал сметките си. Крадците го застреляли, но Джоунс винаги е отричал той да е стрелял.
Ван Соломон, също цветнокож, беше екзекутиран на електрическия стол още през 1985 г. Присъдата на Джоунс обаче беше отменена, защото адвокатите му изтъкнаха, че съдебните заседатели се консултирали с Библията по време на обсъждането на наказанието. Последва нов процес и Джоунс отново беше осъден на смърт.
През годините, прекарани в затвора, Джоунс си спечели слава с писанията си за живота зад решетките и за расовите въпроси.
В щата Джорджия 75 души чакат в затвори изпълнението на смъртните си присъди. Миналата година в САЩ бяха изпълнени 28 смъртни присъди, което е най-малката цифра от 1991 г. досега.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети