30-годишният Росен Тимчев тръгва на самоубийствена мисия за спасяване на общинската болница в Дупница

DenNews.bg
26.02.2016
размер на текста:

 Той е. 30-годишният Росен Тимчев тръгва на самоубийствена мисия за спасяване на общинската болница в Дупница. С подкрепата на 19 от общинските съветници той беше избран за изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски” до провеждането на конкурс, но не по-дълго от 6 месеца.
40 минути продължиха дебатите по докладната за прекратяване на правомощията на досегашния болничен шеф д-р Любомир Таушански и назначаването на Тимчев. Осем от съветниците се въздържаха в гласуването, но 19-те гласа „за” стигнаха за рокадата.
Извънредната докладна, внесена от председателят на ОбС Ивайло Константинов, по решение на съветниците бе изтеглена преди всички останали точки от дневния ред.

 

„Надявам се осъзнавате какво означава този ангажимент за Росен и ГЕРБ. Това не е саможертва, това е самоубийство.

 

Всички знаете какво е състоянието на болницата – над 1 млн. лева дългове. Това което правим, че поемаме тази отговорност, може да бъде използвано срещу нас и най-вероятно ще бъде използвано. Очаквам, че на изборите, които се задават, централните нападатели на опонентите ще се упражняват най-много по тази тема. Това обаче само доказва, че сме решени да стабилизираме болницата, та дори и за сметка на негативи за нас. Намерението е временният управител, който има експертност и готовност, да осъществени мерки и политики, та дори те и непопулярни, за да стъпят болницата и бъдещият управител на здрава основа. Осъзнаваме каква отговорност е това и го правим”, коментира ОбС-шефът и местен лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов.
В гласуването с „въздържал се” гласуваха само групите на БСП и Народен съюз, но с различни мотиви.
Лидерът на социалистите Станислав Павлов обясни поведението на БСП групата с това, че с разглеждането на докладната за смяната на управителя днес съветниците са нарушили взетото на предходната сесия решение – състоянието и мерките за общинските дружества да бъдат разгледани на извънредна сесия.
„С това бързане партиите са лишени от възможността да предложат техни кандидатури, както и да избираме измежду няколко номинирани”, каза Павлов.
Д-р Лорета Никова пък обясни, че групата на Народен съюз ще се въздържи, защото не познават Росен Тимчев. „Докладът за болницата е тревожен, не само заради тежкото финансово състояние, но и заради негативната тенденция – от година на година става все по-зле и по-зле. Два пъти съм била в комисии за избор на управител и съм одобрявала д-р Таушански. Сега изказвам разочарование, защото вярвах, че ще промени тенденцията. Ние обаче не познаваме Росен Тимчев. Познаваме, разбира се, майка му проф. Тимчева – невероятен професионалист и човек, направил много за здравеопазването. Той обаче е непознат за нас и затова няма да го подкрепим”, обясни д-р Николова.
Предизвикан от изказване на д-р Пламен Соколов пък Георги Пехливански от БСП се отрече от досегашния управител.
„Страхотна привилегия имаме в момента. За да се срещне един директор на болница с министъра или депутат трябва да пуска заявка и да чака. Като съветник към здравната комисия в парламента Росен се среща с хората, които решават здравеопазването всяка седмица. Тази докладна е базирана на неща, които се знаят от години, но до момента е нямало кураж да се кажат и случат. Ако от БСП кажете, че подкрепяте това състояние на болницата ще оставим на вас да решавате всичко”, обърна се наляво Соколов.

 

„Ние не подкрепяме този управител вече”, побърза с отговoри Пехливански

 

Общинският съветник от ГЕРБ Даниела Симова попита колегите си осъзнават ли, че в момента не уреждат някого на пост, а го жертват. „Говорим за нещо което потъва – болницата потъва със страшна сила. Ние избираме кой да вади кестените от огъня с голи ръце”, каза тя.
Д-р Кирил Кирилов от ЕНП, който до 2013 г. бе заместник на д-р Таушански, а сега бе част от комисията, проверила състоянието на болницата, беше доста по-краен в думите си.

 

„Най-краткото обяснение за идиотизъм е когато правиш нещо по един и същи начин, а очакваш различен резултат.

Росен Тимчев 

 

Сега не избираме постоянен управител и не виждам смисъл в тази дандания. Ще има конкурс и там ще се явят и пет кандидати. Сега действаме спешно”, посочи той.
А спешността идва от факта, че през април предстои сключване на договора с НЗОК.
Д-р Крум Бонев от ЕНП, който е част от ръководството на общинската болница беше доста по-мек в изказването си. „Пожелавам си да спрем политиканстването на гърба на болницата. Там работят живи хора, а от години са подложени на невероятен стрес – ще се смени ли управителят, няма ли, този ли ще е, онзи ли ще е. Трябва да сложим край на това нещо. Трябва да признаем, че досегашният управител успя да запази колектива, което не е малко. Вината не е само на ръководството. Знаем какво се случва със здравната система”, каза той.

 

„Болницата се намира в точката, от която няма връщане. Или излиташ, или се разбиваш”,

 

с този израз от авиацията обясни ситуацията Росен Тимчев. Той повтори, че ще направи всичко възможно не само за запазване на болницата, но и за стабилизирането й. Мерките, които ще следва съвпадат с изводите на комисията, в която влизаха той, д-р Кирил Кирилов и бившият шеф на НЗОК д-р Пламен Цеков.
С решението на ОбС бе определено месечно възнагражденение за Тимчев в размер на 1497 лв. От днешната сесия отсъстваха кметът Методи Чимев и петима съветници, но всички те са заявили, че няма да присъстват много преди да стане ясно, че ще бъде сменят болничният шеф.
Кметът е на регионален съвет.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети