Борис Паризов: Ще направя всичко по силите си за големия отбор Марек, но сам няма да мога

DenNews.bg
25.02.2016
размер на текста:

-Г-н Паризов, намираме ви в родна Дупница. Колко време прекарвате в България и колко в Италия?

-В България си идвам всеки месец за по 4-5 дни и се връщам, защото имам бизнес, който в момента изграждам.

-Вече официално сте начело на ФК Марек. Какво ви накара да се захването с отбора?

- Да, от снощи съм начело на Управителния съвет на клуба като президент. Още от август имаше молби към мен да поема клуба, за да може да има прозрачност и един нов и чист Марек. Може да се каже, че е малко рисковано, защото престоят ми в Дупница е кратък. Както казах тук съм за по 4-5 дни, а така трудно се ръководи голям отбор.

 

А дори и да се намира в Окръжната група Марек е голям отбор.

 

Всеки знае кой е Марек, играл в „А“ група и то дълго време, като дори до преди една година игра в „А“ група. Говорихме много с всички от УС, че трябва

 

да се обърне внимание на Детско-юношеската школа, защото тя е най-важното в един клуб. Това е основата.

 

На една къща основите колкото са по-здрави, толкова по-здрава е и къщата. Трябва да обърнем внимание на децата от града и околностите, да не взимаме хора отдалече.

-Към момента първата цел пред Марек е влизане във „В“ група, но след това до къде се простират плановете? До къде трябва да стигне Марек?

-Първо трябва да мислим за влизане във „В“ група. Трябва да се изкачваме етаж по етаж, а не да прескачаме етажите. За това наистина първата ни цел е влизане във „В“ група, а след това е нормално целта ни да бъде влизане в „Б“ група.

 

Към момента по моето виждане, „Б“ група е по-силна от „А“. Понеже „А“ група сега не е никаква „А“ група

 

с 9 отбора. 10-тият Литекс е изгонен. Вече и самата федерация видя, че с 9 отбора не се прави „А“ група. Може би ще направят Висша лига. А нашата цел е след „В“ група да отидем в „Б“ група и това ще го направим.

- От община Дупница беше анонсирано, че предстоят подобрения по стадион „Бончук“ по различни програми. Вие в течение ли сте и какви са по-конкретните планове за Детско-юношеската школа?

-Да, имам яснота. Имах среща с кмета още през януари. На стадиона ще има ремонти по спечеления проект. В момента оправяма трибуните, фитнеса, ВИП-зоната. Тези неща са извън проекта. Стадионът ще стане хубав, до края на годината трябва да бъдат отпуснати парите. Така че „Бончук” ще бъде един европейски стадион, с нова поливна инсталация, с нова тревна настилка. Колкото до школата, децата наистина са най-важни. Правим всичко възможно децата да са доволни и щастливи, а родителите да са спокойни за тях. В момента разговарям с фирма, която да изгради второто малко изкуствено игрище. Защото само едно игрище е недостатъчно за всичките ни детски и юношески отбори.

Очакваме скоро да положим тревната настилка, ще има и осветление, за да може да се играе и вечер. Правим и едно малко заведение – ресторант, на мястото където едно време имаше каравана. От другата страна

 

правим и детски увеселителен парк, вече са закупени съоръженията за игра на децата. Искам стадионът да бъде оживен,

 

да не е тъмен. Защото сега като отидеш на стадиона и там няма никой, а това не е било никога... Моята цел е да направим откриването през април. Всичко става с помощта на кмета Методи Чимев, защото той до сега винаги ми е обръщал внимание и винаги ми е казвал, че стои зад това, което искам да направя. Говорили сме с кмета да се даде терен на центъра,

 

за да направим фенклуб-бар. Там да изградим фенски магазин, да се продават фланелки, екипи, анцузи, сувенири. Всички приходи да отиват в касата на футболния клуб.

 

Това ще бъде един вид помощ за самия отбор.

- С ваше съдействие детският отбор на Марек ще участва на турнир в Италия. Разкажете повече за турнира.

-Ще участват деца родени 2005 г.

 

По принцип в Северна Италия не правят международни турнири, но благодарение на моите познанства записаха за участие и Марек.

 

Получихме официална покана. Турнирът ще се проведе на 25 април на националния празник на Италия. Това е турнир, който се провежда от дълги години, отборите са едни и същи. Децата го чакат с нетърпение, защото това е единственият турнир в Италия за деца родени през 2005 г. Ще участват тимовете на Ювентус, Интер, Аталанта, Киево и др. Миналата година Ювентус спечели купата. Ще бъда радостен нашите да се представят добре там. Подготвени са, закупена е екипировка на всички. Като външен вид няма да се изложим, от тях само очаквам да играят добре. За Италия ще заминем на 22 април. На следващия ден ще имам среща на стадион Сан Сиро. Децата ще могат да влязат вътре, ще могат да седнат в съблекалните на Интер и Милан. Ще могат да си направят снимки на стадиона.

– Не мога да не ви попитам – какво се случва с италианския Марек Сеграте?

-За съжаление се наложи да спра Марек Сеграте от участие. Това, което се случваше там не е дискриминация, а дори нещо повече. Не съм очаквал такова нещо, но не само аз, а и президентите на другите отбори. Последния мач

 

играхме срещу отбора, който се намира на първо място. Това беше подигравка с нас от страна на съдията. Ние вкарвахме голове, той ги отменяше...

 

В 80-ата минута отново вкарахме гол, а той и него отмени и избяга в съблекалнята. Заключи се там и от съблекалнята даде край на мача. Извика карабинери, които чакахме 2 часа. Всички там са изумени и се срамуват от постъпката на съдията. Всички президенти на другите отбори в групата дойдоха при мен да ми се извинят, че са италианци. Казаха, че не са очаквали италиански съдия да се подиграва по този начин с нас. За това реших, че е по-добре с вдигната глава да напуснем, отколкото да продължават да се подиграват или да стане проблем и някой съдия да бъде набит. Може да се случи нещо, което не трябва да се случи, а аз неискам името на Марек да се споменава с лошо в Италия. Всяка седмица ни налагат много високи глоби, дали за скандирания на публиката, дали за жълти и червени картони. А за един обикновен отбор като нашия глоба между 700 и 1000 евро всяка седмица е много.

- Феновете на футбола в Италия имат ли представа какъв отбор е българският Марек. Знаят ли за славната му история и успехите му?

- Италианците не са много запознати, но знаят името Марек. В цяла Северна Италия ни знаят, както и във федерацията. Това, което постигнахме там за 3-4 години никой отбор не го бе постигал, за това говореха непрекъснато за нас. Питали са ме треньори и президенти на клубове защо отборът се казва Марек и съм им обяснявал, че имаме отбор със същото име в нашия град, че сме играли евротурнири и т.н. Много хора се интересуват. Сега правим сайт, в който да пише историята от основаването до момента. Но по-голямата ми цел е всяко година да водим децата на турнири. Имам идея да запиша и юношите старша възраст за участие в голям турнир. В него ще участват

 

юношите на Барселона, Ювентус, Интер, Милан и един отбор от Германия. Беше отписан един швейцарски отбор, за да сложат Марек.

 

Мисля, че за юношите старша възраст това ще бъде една голяма крачка напред, защото на такива турнири идват хора, които се интересуват от качествата на младите футболисти.

- Привърженик на кой италиански отбор сте вие и на кой искате да прилича Марек?

- Привърженик съм на Интер. Барселона също ми е любим отбор. Но обичам да гледам хубав мач, независимо кой играе. Дали ще играе Рома и Ювентус или Барсилона и Реал, за мен важното е да играят красив футбол. Това го иска всеки любител на футбола.

- Какво вашето обръщение към феновете в Дупница и към всички дупничани?

- Обръщението ми към феновете е да поддържат отбора и да му дадат шанс да се върне в големия футбол. Дано винаги са с отбора не само в Дупница, но и при гостуванията. Желанието ми е да върна публиката на стадиона, а не да присъстват по 100 души. Едно време стадионът се пълнеше 2-3 часа преди мач. Дори и да играем във „В“ или „Б“ група нека бъдат с нас, защото публиката без отбора е нищо и отборът без публиката е нищо. Но се обръщам и към другите хора, които обичат спорта, града и отбора – да помогнат на тима,

 

защото сам няма да мога да се справя. Кой с кавото може, нека помага, аз само мога да дам дума, че ще има прозрачност.

 

Дори и някой да даде 20 лв. за отбора и ми поиска отчет къде са отишли неговите пари, аз ще му го дам. Виждате, че от голям градът ни стана малък. Но имаме достатъчно бизнесмени, достатъно хора, които могат да помогнат. Помощ е и когато си запишат децата да тренират. Дали ще го запишат на футбол, волейбол или друг спорт, това е трамплин за детето. Молбата ми е не да караме скъпите коли, а те не са малко в нашия град... а да подадат ръка на отбора.