Протестна мрежа: Съдебната система удари дъното с осъдителна присъда за статус във Фейсбук

DenNews.bg
25.02.2016
размер на текста:

Член на Националния съвет на „Зелените” и активист на Протестна мрежа Борислав Сандов е осъден за статус на личната си страница във Фейсбук. Решението е на Районен съд-Панагюрище от 22 февруари, а ищец по него е председателят на надзорния съвет на „Асарел-Медет” Лъчезар Цоцорков, който дори нямал профил във Фейсбук.
Сандов е осъден за нанасяне на обида, но е оправдан по обвинение за клевета за същия статус.
Протестна мрежа днес разпространи декларация по случая. Ето какво се казва в нея:

Свидетели сме на срамно решение, чрез което нереформираната съдебна система удари ново дъно. На 22-и февруари стана известно, че Панагюрският районен съд е осъдил активиста на Протестна мрежа Борислав Сандов за изказано мнение в социалната мрежа Фейсбук.
Собственикът на Асарел-Медет се почуствал обиден от израза "олигарх-отровител". Учудващо е защо, след като ВАС е потвърдил с решение отравянето на река от тази фирма.
Но много по-фрапиращо е очакването, което съдът приема, че публични фигури не могат да бъдат критикувани с много по-висока степен на търпимост спрямо езика на изразяване в сравнение с "обикновените" хора. Не е допустимо, тъй като е несъобрзяване както с практиката на българския ВКС, така и на ЕСПЧ по делото "Райчинов срещу България", че от публичните личности се очаква да приемат много по-високо ниво на критика в сравнение с обикновения гражданин.
Опасното в този конкретен случай е, че се отваря врата за съдебна атака срещу всеки, дръзнал да издигне критичен глас срещу статуквото и господстващия модел #КОЙ.
От 22 февруари олигарси, "успели млади хора" и непочтени магистрати и чиновници получават инструмент за запушване на устата и репресия срещу своите критици.

Не е допустимо толкова лесно да бъдат използвани подобни неаргументирани сериозно обвинения за наказателна акция срещу обществено-активен и отговорен пред избиратели човек, посветил се на опазването на природата.
Протестна мрежа твърдо застава зад Борислав Сандов в битката му срещу модела #КОЙ и нереформираните български институции и за правото на всички български
граждани на чиста околна среда.


Според самият Сандов решението на съда означава, "че признават действието, че е имало отравяне, но изречено явно по обиден начин". "Което е един много неприятен и опасен прецедент за българския политически живот, за българския обществен живот, за това как ние ползваме нашето лично пространство, за да говорим открито, с имена, за онези хора, с които имаме някакъв конфликт", коментира той пред bTV.
Борислав Сандов обясни, че статусът му е от времето, когато бе зам.-председател на "Зелените", когато във Върховния касационен съд се е гледало дело срещу инвестиционно намерение за разширяване на мината на предприятието. Той допълни, че няма личен конфликт с Цоцорков и продължава да стои зад написаното за бизнесмена.
"Има тълкувание на съда, че по отношение на публични личности е допустима по-голяма острота на изказа", коментира Сандов. По думите му съдебното решение е връщане към времената, в които хората са се притеснявали да говорят свободно, а в един момент всеки ще започне да се притеснява за думите си. Той допълни, че осъдителната присъда срещу него не е прецедент и имало още един-два такива случая.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети