Осъдиха Johnson & Johnson да плати $72 млн. заради бебешката пудра, причинила рак на яйчниците

DenNews.bg
25.02.2016
размер на текста:

Съдът в щата Мисури в САЩ е наредил компанията Johnson & Johnson да плати 72 милиона долара обезщетение на семейството на жена, което претендира, че смъртта й е свързана с използването на бебешка пудра на компанията, информира Би Би Си.
Джаки Фокс от Бирмингам, Алабама, почина от рак на яйчниците през миналата година, на възраст 62, като нейните близки са използвали талка в продължение на десетилетия.
Семейството й твърди, че фирмата е знаела за рисковете от дългото използване на пудрата и въпреки това не е успяла да предупреди потребителите.
От J & J отрекоха твърдението и обявиха, че обмислят да заведат дело. Изследователите казват, че ръзката с рак на яйчниците не е недоказана.
Говорител на компанията заяви: "Ние имаме по-висока отговорност за здравето и безопасността на потребителите, и ние сме разочаровани от изхода на делото." Ние съчувстваме на семейството на починалата, но твърдо вярваме в безопасността на козметичния талк, а нашето търдание се поддържа от десетилетия научни доказателства.
Присъдата е първата, в която се постановява от съдебен състав в САЩ по отношение на искове за вредата от пудрата.
Повече от 1000 подобни случаи са висящи в национален мащаб и адвокати заявиха още хиляди сега биха могли да се възползват от тях заради съществуващите от години опасенията, че използването на талк на прах, особено на половите органи, може да увеличи риска от рак на яйчниците.
Но доказателствата не са убедително. Международната агенция за изследване на рака класифицира използването на талк по гениталиите като "вероятно канцерогенно". Но доказателствата не е убедително.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети