КТ „Подкрепа” обучава 200 безработни от Дупница и региона по проект „Хоризонти”

DenNews.bg
23.02.2016
размер на текста:

200 безработни от общините Дупница, Бобов дол и Сапарева баня ще получат безплатно обучение по проект „Хоризонти”. В Дупница той се реализира от регионалния съюз към КТ „Подкрепа”, а най-голям партньор е община Дупница.
Проектът бе представен официално днес от лидера на КТ „Подкрепа”-Дупница Йорданка Германова и експерти от Център за професионално обучение „Подкрепа”, които ще обучават безработните. Представянето и своеобразно откриване на първия учебен ден се състоя в Гимназия „Христо Ботев”, където и ще вървят заниманията.
60 от безработните от Дупница, Сапарева баня и Бобов дол ще се обучават по професията „Работник в озеленяването”, специалност „Озеленяване и цветарство”, а 140 души ще бъдат включени в обучение по професията „Оператор на компютър” и специалност „Текстообработване”. Субсидираната заетост за 10% от лицата, по специалността „Озеленяване и цветарство” ще бъде насочена към общинските предприятия по озеленяване и благоустройство в общините Дупница, Сапарева баня и Бобов дол за подготовка на тревните площи, алеи и цветни градини, засаждане, аранжиране и декорация на обекти, които общините ще посочат. Предстои установяване на партньорски взаимоотношения с работодатели, които по време на обучението ще имат възможност да направят подбор и интервюта с лицата, а одобрените кандидати след приключване на обучението ще могат да заемат свободни работните места, които предлагат работодателите.


Проект „Хоризонти” ще бъде реализиран от Център за професионално обучение „Подкрепа” на територията на Западна България и ще обхване общо 600 безработни. За 10% от успешно приключилите обучението е подсигурена субсидирана заетост, а за 30 % от лицата – работодатели от свободния пазар.
Финансирането по проект „Хоризонти” е осигурено от НПДЗ 2016 г., а проектът се изпълнява с участието на Агенция по заетостта и Министерство на труда и социалната политика.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети