Словения повери на армията граничния контрол

DenNews.bg
23.02.2016
размер на текста:

 Словенският парламент даде официално разрешение на армията да помага на полицията при контрола на притока от мигранти за период от 3 месеца. Мярката бе одобрена снощи от Държавното събрание на страната с 69 гласа "за" и само 5 "против.

Броят на войниците, които ще бъдат разположени по границите на Словения, ще зависи от интензивността на бежанския наплив. През страната минава един от основните маршрути на мигрантите, поели към Западна Европа. На пресконференция преди парламентарния вот премиерът Миро Церар подчерта, че това е временна мярка и не представлява военно действие.

Неговият колега в Словакия Роберт Фицо изрази очакване, че притокът на мигранти от Турция към Гърция няма да намалее въпреки споразумението между Европейския съюз и Анкара по въпроса. Той заяви, че без организирана от Европейския съюз охрана по граничните линии Гърция - Македония и Гърция - България няма как да се очакват други резултати и допълни, че неговата страна е готова да издигне мобилни бариери по границите си с Австрия и Унгария с цел пренасочване в друга посока на притока на мигранти.

Междувременно в Гърция се очаква първата визита на новоназначения върховен комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Днес Гранди ще посети остров Лесбос, където ще се срещне с представители на местните власти, бреговата охрана, служби на Европейския съюз, неправителствени организации и групи доброволци.

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети