ОбС-Дупница се събира на заседание два дни след решението на ВАС за касиране на изборите

DenNews.bg
19.02.2016
размер на текста:

 Общински съвет-Дупница ще се събере на редовна сесия на 26-и януари, петък, два дни след заседанието на Върховния административен съд, на което трябва да бъде взето решение за законноста на изборите за общински съветници и дали резултатите ще бъдат касирани. Това означава, че сесията следващата седмица може да бъде последната на този Общински съвет. Дневният ред за заседанието включва 23 точки, но най-вероятно ще има и извънредни докладни.
Предстои съветниците да решат за

 

продължаване на срока за предоставяне на финансовите отчети на спортните клубове до 15 март.

 

Това предлага в докладна председателят на Общински съвет-Дупница Ивайло Константинов, след като се оказало, че голяма част от клубовете са с неизрядна документация, „което е укоримо от Сметната палата”, посочи Константинов.
Преди две седмици се проведе среща между него, председателят на комисията по младежта и спорта към ОбС Славчо Павлов и представители на клубове.
„Стана ясно, че голяма част от тях не познават добре общинската наредба и като резултат от среща направихме обучение за това кое как се финансира и в какви срокове се отчитат средствата. Справка с Общинска администрация показа, че голяма част от клубовете са с неизрядна документация. Логично е да дадем допълнителен срок, в който всички да подадат отчетите си и да коригират пропуските”, обясни на пресконференция днес Ивайло Константинов.

 

Съветниците трябва да направят и първа крачка към сливането на Вечерната и Гимназия „Христо Ботев”

 

-най-логичното решение за запазване на вечерната гимназия. На базата на решение на ОбС следва становище от Регионалния инспекторат по образование и разрешение на министъра.
На сесията трябва да бъдат формирани и разпределени и местата в комисиите за разпореждане с общински жилища и за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми. В първата комисиия ще влязат по един представител от всички политически сили в ОбС, а местата във втората се разпределят така – председател ще е председателят на здравната комисия, а членове – секретарят на здравната комисия и председателят на икономическа комисия.
В дневния ред е включено още отдаването под наем на ниви, ливади, овощни градини и лозя, които бяха предвидени за продажба, но кметът Методи Чимев оттегли докладните си, след като стана ясно, че е наложена 5-годишна забрана за продажба на земи по чл. 19.

 

Общинските дружества, които в момента се проверяват от комисии на ОбС, обаче най-вероятно няма да бъдат обсъждани на 26-и януари

 

Докладите от проверките ще бъдат предотавени в понеделник, но въпросът ще влезе на сесията само при наличие на спешност.

„Предупредил съм, че искам всички съветници да получат докладите заедно в понеделник, за да избегнем опити за въздействие. Дори аз няма да се запозная с тях предварително. Най-вероятно в сряда ще се съберем на председателски съвет и ще разгледаме докладите. Решението дали ще гледаме въпроса в петък или на извънредна сесия ще вземем с гласуване. Личното ми мнение е, че е по-добре да не бързаме, заради решението на съда, което се чака. Не искам да оставим впечатление, че този Общински съвет иска да реши проблема в последния момент или да го претупа”, коментира Константинов.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети