Прокуратурата повдигна официално обвинение на Саркози

DenNews.bg
17.02.2016
размер на текста:

Бившият френски президент Никола Саркози бе официално обвинен за незаконно финансиране на кампанията му за президентските избори през 2012 г.
Парижката прокуратура взе това решение след разпит на Саркози, продължил 12 часа вчера.
Тази юридическа процедура е прелюдия към възможен съд на най-видния политик на френската десница, но не води автоматично към това. Тя обаче означава, че той месеци наред ще си има работи с правосъдието, което вероятно ще направи невъзможно за него да участва в първичните избори на умерената десница, които трябва да определят нейния кандидат за президентските избори догодина, посочва Ройтерс.
Т.нар. дело "Бигмалион" изплува през пролетта на 2014 г. Тогава в пресата се появиха съобщения, че рекламната агенция, чрез която са били преведени част от средствата за избирателната кампания на Саркози, е завишавала тарифите на своите услуги и е изпращала сметките на името на управляващата тогава партия, а не на изборния щаб на експрезидента, борещ се за преизбиране.
Следователите подозират, че това е било направено, за да може по този начин президентът да заобиколи ограниченията, които френските закони налагат върху финансирането на предизборните кампании. По този начин чрез фирмата "Бигмалион" са били преведени около 18 млн. евро, използвани за кампанията на Саркози.
Експрезидентът, който загуби изборите, отрича да е знаел за "двойното счетоводство" чрез фалшиви фактури, издадени ог "Бигмалион", в неговата кампания. Четири видни фигури от президентската кампания на Саркози през 2012 г. вече са подследствени по случая, включително мениджърът и главният й финансист.
Подследствени са и четирима бивши шефове на "Бигмалион". Източник: Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети