Подписано: Дупница е първата община, която ще развива бизнеса с помощта на държавата

DenNews.bg
16.02.2016
размер на текста:

Заместник-министърът на икономиката Любен Петров присъства на подписването на меморандум за сътрудничество между община Дупница и Национална компания Индустриални зони.
На церемонията в Дупница днес присъстваха и председателят на борда на директорите на Индустриални зони Николай Ценков, изпълнителният директор Стефан Стайков, председателят на Общинския съвет-Дупница Ивайло Константинов и общински съветници.
Община Дупница е първата у нас, която подписва подобен меморандум, като Николай Ценков изтъкна предимствата на града за развитие на бизнес и посочи, че Дупница вече има визия на областен град.
„Очаквам меморандумът да даде скорошни резултати и със съвместните усилия на Националната компания Индустриални зони и община Дупница да заработи един успешен модел на Зона за насърчаване на инвестициите“, коментира заместник-министърът. Любен Петров допълни, че документът е гарант за полагането на съвместни усилия на държавата и общината, за да бъде постигнат устойчив ръст на българската икономика и подобряване на жизнения стандарт на хората. Той подчерта още, че това ще създаде мотивация и за местния бизнес, което ще раздвижи местната икономика и ще създаде нови възможности за работа на хората. В заключение той припомни конкретните мерки, които се прилагат към всеки инвеститор, отговарящ на изискванията на Закона за насърчаване на инвестициите.
След официалното подписване заместник-министър Любен Петров проведе среща с ръководството на общината и посети общински терени, които са подходящи за бъдещата индустриална зона.
След полагането на подписите днес предстои да се търси формула за изграждане на нова индустриална зона в Дупница, ще се оглеждат терени, като от общината имат подготвен списък с 10 имота. Едно от изискванията е имотите да са с площ минимум 40 декара. Национална Компания Индустриални Зони е дружество от холдингов тип със 100% държавно участие в капитала, специализирано в изграждането на индустриални паркове, управление на индустриални зони и центрове за иновации, предоставяне на допълнителни услуги на инвеститорите. Компанията е създадена с цел осъществяване на стратегията на българското правителство за развитие на икономиката и подпомагане притока на преки чуждестранни инвестиции в България. Решение за сключване на такова споразумение беше дадено от Общински съвет-Дупница на сесията през януари.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети