Десетима са задържани при антитерористична акция

DenNews.bg
16.02.2016
размер на текста:

 Десет предполагаеми сподвижници на терористичната групировка Ислямска държава са задържани при полицейска акция в Германия и Белгия тази сутрин. Арестите са извършени в Брюксел.
При претърсванията в няколко столични квартала са били иззети компютри и мобилни телефони, които са подложени на анализ. До края на деня предстои съдът да реши дали задържаните ще останат в ареста или ще бъдат освободени.
Следствието се води от прокуратурата на Лиеж. Уточнява се, че няма връзка с атентатите в Париж, а става дума за мрежа за набиране на терористи за ИД. Няколко души вече са били изпратени в Сирия, благодарение на дейността на терористичната мрежа.
Преди дни местните медии съобщиха, че все още 120 белгийски джихадисти, заминали за Сирия и Ирак, продължават да получават социални помощи в Белгия. Посочва се, че получените средства допълнително улесняват техните пътувания. Социалните служби заявиха, че не могат да прекъснат изплащането на помощите без решение на съда.
Германската полиция извърши обиски в няколко жилища, свързани с ислямска екстремистка група в град Бремен.
Според ДПА акциите са били извършени след решение на местните власти да забранят организацията "Исламишер фьордерферайн Бремен". Източник: Нова тв; Дарик

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети