Оставиха в ареста Роман Логвиненко, задържан по обвинение за опит за убийство на Алексей Петров

DenNews.bg
16.02.2016
размер на текста:

 Софийски апелативен съд не уважи искането на защитата на украинския гражданин Роман Логвиненко за изменение на мярката му за неотклонение от „Задържане под стража“ в по-лека, информират от Пресцентъра на Апелативна прокуратура.

В днешното заседание съдът изслуша заключението на допуснатата съдебно-медицинска експертиза, според която здравословното състояние на задържания е съвместимо с условията на ареста. Въпреки изтъкнатите от защитата основания, свързани с последствия от политравма у Логвиненко, причинена от ПТП, отстранен далак, вирусен хепатит С и необходимостта от диетичен хранителен режим, САС прецени, че не са налице данни от хуманитарно и здравословно естество, които да налагат изменение на мярката за неотклонение. Самият Логвиненко изтъкна, че той сам е дошъл в страната ни, никой не го е търсил, оплака се, че не всички изследвания са му направени и че не се чувства добре.

Обвинението изтъкна, че е налице обосновано предположение за съпричастност на подсъдимия към убийството. Събрани са множество доказателства, в това число показания на свидетели, оглед на местопроизшествие, веществени доказателства.

Съдът потвърди определението на СГС за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, като прецени че налице е обосновано предложение за извършване на престъпление от Логвиненко. Прие, че има опасност той да се укрие, предвид обстоятелството, че е чужд гражданин, не е обвързан трайно със страната ни, а при престоя в България е живял предимно в хотели. Налице е и опасност подсъдимият да извърши друго престъпление, изведена от високата степен на обществената опасност на деянието.

Роман Логвиненко е задържан на 31.01.2016 г. на ГКПП Русе - Дунав мост при влизане в страната. Той е част от групата, извършила неуспешният опит за убийство на Алексей Петров през октомври м.г. Местонахождението на другите трима негови съучастници – Балков, Темпинский и Чорний, украински граждани, е неизвестно. Същите се издирват от Интерпол.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети