Посрещаме бежанци от други страни от ЕС

DenNews.bg
16.02.2016
размер на текста:

 Първите двама бежанци от общо 1300-та, който България трябва да приеме от други страни в ЕС по силата на споразумение, вече са у нас. Двамата сирийци пристигнаха в България от Гърция и се единствените, поискали да дойдат у нас.
Към момента бежанските центрове у нас са полупразни.
При капацитет от близо 3000 места в центъра в Харманли има не повече от 140 души. Леглата са празни, но въпреки това ремонти има, за да сме готови при евентуална бежанска вълна.
В почти пустия лагер бежанците се задържат не повече от ден-два, показа Нова телевизия. "Последно в края на октомври бяха 1800 души. Оттогава намаляват, идват еднакъв брой, но бягат", обясни Йордан Малинов, директор на центъра.
В момента обитателите са едва 140. Сред тях е групата иракчани, две жени от които загинаха на път за България преди седмица. "Брат ми почина в турско, а жена му в болницата в България, четири деца оставиха и те са болни", споделя Арам Фарадж.
Той е дошъл от Англия, за да прибере сирачетата, които брат му и снаха му оставиха. Обяснява защо никой не иска да остане в България. "На тези деца правителството не им дава една стотинка, примерно за дрехи. Ако мен ме няма, няма да има кой да им купува лекарствата", обяснява още той.
Оказва се, че повечето бежанци бягат от лагерите още преди да са получили документите си. Голяма част от тях се обявяват за издирване. Някои биват и залавяни.
В България остават само тези, които имат роднини, но не завинаги. Източник: novanews.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети