Сапарева баня търси финансиране за минералните извори от пилотна програма на МОСВ

DenNews.bg
12.02.2016
размер на текста:

 Община Сапарева баня ще търси финансиране минералните извори и за развитие на балнеоложкия туризъм по пилотна програма на Министерство на околната среда и водите.
Заместник-кметът на Сапарева баня Евелина Нешева присъства на среща с екоминистър Ивелина Василева в Благоевград вчера.


"Един от акцентите на срещата бе пилотната програма на МОСВ за подпомагане на общините да развият минералните извори, намиращи се на територията им. Като община, разчитаща изключително на балнео туризма, срещата и разговорът бяха много полезни за нас. Ще търсим варианти по тази пилотна програма, за да реализираме някои от намеренията си в тази сфера", обясни след срещата Нешева.
Министър Василева, зам.-министърът Атанаска Николова и кметове от региона обсъдиха възможностите на общините да кандидатстват по финансови инструменти, управлявани от МОСВ. На срещата, от страна на Сапарева баня, присъства и председателят на Общински съвет Иван Куйов.
Зам.-кметът Евелина Нешева обясни още, че програмата за подпомагане на общините за развитие на минералните им извори, се очаква да стартира в средата на тази година. От МОСВ приканиха общините да изпратят своите предложения, за да бъде максимално добре структурирана програмата, да се получи най-полезното за общините и за гражданите им.
"Ще отправим, разбира се, свое предложение към МОСВ, описано детайлно и добре мотивирано", каза зам.-кметът на Сапарева баня.
По време на дискусията бяха представени още аспектите по различните програми за тази година и възможностите, които имат общините да кандидатстват по тях.
Най-големият ресурс е във водния сектор - за изграждане на ВИК инфраструктура.
В сектор "Отпадъци" е открита процедура за изграждане на компостиращи инсталации, ще бъде обявена процедура и за изграждане на анаеробни инсталации за разделно събрани биоразградими отпадъци.
На разположение на местните власти в областта на биоразнообразието и "Натура 2000" ще са близо 58 млн. лв. Общините ще могат да кандидатстват и за превенция и управление на риска от наводнения за изграждане на хидротехнически съоръжения, защитна инфраструктура и други.
Ще бъде реализиран и проект за подобряване качеството на атмосферния въздух на обща стойност 111 млн. лв. От Националния доверителен фонд са предвидени 14 млн. лв. за реализиране на мерки за енергийна ефективност, от които 1 млн. ще бъдат насочени към стимулиране използването на екологични превозни средства.
3,5 млн. лв. са предвидени за т. нар. "малки проекти" в кампанията "За чиста околна среда" - от тях една част ще бъдат за проекти на общини и кметства, а друга - за училища.

Най-четено

Темите от "Сапарева баня"

Етикети