Турция мълчи за черните печати на Доган и Пеевски

DenNews.bg
12.02.2016
размер на текста:

 Все още няма официално потвърждение или опровержение на появилата се в турски медии информация, че Анкара е забранила достъп на почетния председател на ДПС Агхмед Доган и депутата от партията Делян Пеевски до турска територия.
Това обясни заместник-министърът на външните работи Валентин Порязов. Той се появи в парламента, след като от ДСП поискаха външният министър Даниел Митов да дойде в Народното събрание и да даде информация по случая.
„Поискали сме информация от турската страна в лицето на посланика. Беше ни отговорено, че не могат да потвърдят. Призовавам турската страна да изясни случая възможно най-бързо”, каза Порязов.
От ДПС обмислят да поискат създаването на специална депутатска анкетна комисия, която в сътрудничество с българските служби за сигурност "да проучат всичко, което се случи през последните няколко месеца".

 

Междувременно данъчните потвърдиха, че са започнали проверка на фирмите на Делян Пеевски.

 

Информацията бе оповестена първо от "Медиапул". В отговор на сайта от Националната агенция по приходите са обяснили, че проверката е свързана с произхода на средствата по последните сделки.
Проверката е на юридически лица, в които Пеевски е собственик, и няма срок, в който да бъде приключена.
От миналото лято досега депутатът от ДПС изсветлява бизнес начинанията си, свързвани от преди това с името му, както извършва и нови придобивки. Това логично поставя въпроса за произхода на средствата, тъй като противоречат с досега декларираните от него доходи и имущество, писа многократно "Капитал". До юни 2015 г. според имотните му декларации Пеевски е притежател на автомобил марка опел, купен за 1000 лв. през 2003 г., три имота в София и банков влог.
Миналото лято майката на депутата Ирена Кръстева му дари част от компанията "НСН инвестмънт", в която към момента депутатът държи 90%, а Кръстева - 10 на сто. Именно чрез това дружество се осъществяват и повечето му покупки в последните шест месеца - 5% от "Булгартабак холдинг", 18% от "Юрий Гагарин", новата сграда на Би Ти Ви, планира се още и покупката на 50-процентен дял в "Техномаркет" и активите на "Химко".
Засега остава неясно откъде са финансирани сделките, тъй като по тях не се виждат никакви вписани ипотеки, залози и тежести в полза на банка или друга финансова институция. Неясноти има и при увеличението на капитала на "НСН инвестмънт" през ноември миналата година с 1 млн. лв. При него Пеевски записва пропорционално своите 900 хил. лв., каквито не фигурират в имуществените му декларации. Източник: novanews.bg; dnevnik.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети