България официално издигна Бокова за кандидат за генерален секретар на ООН

DenNews.bg
12.02.2016
размер на текста:

 България официално издигна генералния директор на ЮНЕСКОИрина Бокова за кандидат за поста генерален секретар на ООН, предаде РИА Новости.
Съответното уведомление е изпратено от мисията на страната в ООН в секретариата на международната организация.
Копие от писмото, подписано от председателя на Общото събрание на Могенс Люкетофт и настоящия председател на Съвета за сигурност на ООН Рафаел Рамирес, е било изпратено днес до всички постоянни представители в ООН.

В придружаващо писмо, българският външен министър Даниел Митов описва кандидата като "политик и умел дипломат с богат професионален опит и лидерски качества в областта на международните отношения."

Предизборната кампания за поста на ръководител на световната организация стартира официално през декември 2015 г., след получаване от всички 193 страни-членки на ООН на писмо с изборната процедура.

В съответствие с установената процедура на избор, кандидатът трябва да бъде одобрен от Съвета за сигурност. Общото събрание назначава генералния секретар по препоръка на Съвета за сигурност. Той трябва да получи подкрепата на мнозинството (2/3 от 193 членки). Изборите трябва да се проведат през есента на тази година.

Официално, секретариатът на ООН е получил заявления за номинацията на дипломата от Македония и бивш председател на Общото събрание на ООН Сърджан Керим, хърватския външен министър Весна Пушич, министъра на външните работи на Черна гора Игор Лукшич и бившия президент на Словения Данило Тюрк.
Еврокомисарят Кристалина Георгиева обяви по-рано, че няма интерес към поста.
Наследникът на настоящия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун ще поеме поста на 1 Януари 2017.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети