Правителство награждава с премии медиците, оперирали бебе в майчината утроба

DenNews.bg
10.02.2016
размер на текста:

 Правителството одобри отпускането на държавна парична награда за особени заслуги и за проявена лична доблест при изпълнение на обществения си и граждански дълг на екипа от медицински специалисти на МБАЛ за женско здраве „Надежда”. Те извършиха сложна операция на бебе в утробата на майката чрез високотехнологични методи, изискващи изключителен професионализъм.
Извършването на такава интервенция е сериозно достижение на българската медицина и е акт на лична доблест, отговорност и висок професионализъм на младите лекари.
Д-р Кристина Чачева, д-р Марина Михова, д-р Детелина Стоичкова-Петрова и д-р Камелия Василева ще бъдат наградени с по 2000 лв. Награда в размер на по 1000 лв. е определена за акушерките Илияна Тюлтинова и Радослава Димитрова, както и за медицинската сестра Леонсия Докузова.
До операцията се стига, след като при редовен преглед е установено, че нероденото бебе събира вода в белите дробове. Прогнозата на лекарите е, че то няма да оцелее. Родителите, които са от Симитли, пък са чакали дете 10 години.
Д-р Михова и д-р Чачева, които са специализирали в Германия, решават да рискуват и събират екип за операция.
Интервенцията е успешна и майката Йорданка Михайлова успява да износи бременността още четири седмици. На 17 декември се ражда малката Християна - в 32-ра гестационна седмица от бременността и с тегло едва 1490 грама. Състоянието на бебето обаче е добро и то вече е при родителите си в Симитли.
Държавните премии бяха отпуснати по инициатива на премиера Бойко Борисов. Преди седмица той възложи на здравния министър д-р Петър Москов да се задвижи процедурата.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети