5-те страни, които губят най-много пари заради...недоспали работници

DenNews.bg
07.12.2016
размер на текста:

Системното недоспиване не само е вредно за здравето на всеки отделен човек, а и влияе негативно върху... цялата икономика на страната, в която човекът живее. Това сочи ново проучване на фирмата Rand Europe, цитирано от BBC.
Тъй като недоспалите хора са непродуктивни служители, те причиняват загуби от милиарди долари на държавите си, сочи изследването.
Най-тежък е този проблем в САЩ, където всяка година икономиката губи по 411 млрд. долара заради хората, спящи по-малко от 7 часа на нощ. Това се равнява на 2,28% от БВП на страната.
На второ място е Япония с годишна загуба от 138 млрд. долара (2,9% от БВП), а на трето – Германия с 60 млрд. долара (1,56% от БВП).
Четвърта е Великобритания, където загубите всяка година се равняват на близо 50 млрд. долара (1,86% от БВП), а Канада е пета с 21,4 млрд. долара (1,3% от БВП).
Освен че не работят толкова добре като останалите, недоспалите хора са и много по-предразположени към редица болести и с много по-голяма вероятност за преждевременна смърт.
Създателите на изследването, което е обхванало 62 000 души, призовават работодателите да „промотират“ важността на добрия сън сред служителите, както и да изграждат специални стаи за почивки в офисите си.

Най-четено

Темите от "Любопитно"

Етикети