Бъчварова отрече да има терористична заплаха за България

DenNews.bg
06.12.2016
размер на текста:

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова отхвърли появилата се вчера информация за терористична заплаха за България. „Няма потвърждение за терористична заплаха в България. Няма доказателства за наличието на такава заплаха. Има лица, които разпространяват такава информация. Службите работят и всяка една информация се проверява", каза Бъчварова пред Нова телевизия тази сутрин.
„Имаме информация, че в част от чуждите медии, се разпространява информация, че на територията на България може да се извърши атентат във връзка със събитията в Харманли, но няма доказателства, които потвърждават такава реална опасност", категорична е тя.
На въпрос къде са местата, където ще бъдат настанявани още бежанци и колко бежански лагера ще бъдат изградени Бъчварова съобщи, че страната ни е поискала средства за изграждането на три площадки, които да се използват в кризисни ситуации и където да се сложат фургони или палатки.
„Информацията, че площадките ще са седем, е невярна. Поискали сме средства само за три площадки", категорична беше Бъчварова. Тя уточни, че на всяка една от тях ще има относително малък брой бежанци - 200-300 души. Едно от местата е бивша застава на гранична полиция, което не се намира в населено място. То е близо до Лесово, но няма да създаде притеснение за гражданите.
"Това е мярка, която всяка една държава е длъжна да предприеме. Ние не можем да си затворим очите и да не правим нищо приложение, че международната обстановка се усложнява", заяви вътрешният министър в оставка.
Тя беше категорична, че в бежанските центрове има условия и процедури, които се спазват, за да има контрол над бежанците. Бъчварова заяви, че това е начинът, защото в притивен случай чужденците спокойно ще се разхождат из улиците.
"Искахме да направим такава площадка в Бояново, но бяхме възпрепятствани от протести, водени от депутати на БСП", допълни тя.

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети