Сапарева баня отдаде почит на краеведа Васил Коритаров за 85-годишнината му

DenNews.bg
05.12.2016
размер на текста:

Сапарева баня отдаде почит на краеведа Васил Коритаров по случай 85-ия му юбилей. На творческа среща, организирана от НЧ "Просветен лъч - 1905" и общината, птисъстваха общественици, културни дейци и учители. Дошли да засвидетелстват своето уважение към краеведа бяха и кметът на Сапарева баня Калин Гелев и председателят на Общинския съвет Иван Куйов.
В празничната програма се включиха учениците от пети и седми клас на СУ "Христо Ботев". От НЧ "Просветен лъч - 1905" бе подготвена презентация, посветена на дългогодишната работа и изследователския труд на краеведа от Сапарева баня.


По време на творческата среща Коритаров получи десетки поздрави за работата си и благопожелания за още творчески успехи.
"В Сапарева баня има много хора, които могат да се нарекат краеведи. В моите книги съм споменавал много от тях. Краеведи за всички, които са допринесли със своята дейност за изследването на родния си край, и които съхраняват историята му жива. Искам да кажа, че нашата Сапарева баня не е само красива и неповторима природа. Тя е много повече - тя е многовековна история, дълбоки традиции и поглед към бъдещето. Тя е нашето огромно богатство. Тя е най-красивият кът на Рила", каза самият Коритаров.
Кметът на Сапарева баня Калин Гелев връчи на Коритаров почетен плакет за цялостен принос към съхраняването на историята и популяризирането на региона. От Общинския съвет и администрацията в Сапарева баня му бе подарена икона. "Г-н Коритаров е живата история на Сапарева баня. Искрено се прекланям пред дейността му и творческия път, който е изминал. Пожелавам му здраве и дълголетие, за да събира още факти за нашето родно място, които да споделя с всички нас", каза кметът на общината Калин Гелев.
Васил Коритаров е роден на 3 декември 1931 г. в град Сапарева баня. Гимназиалното си образование завършва в Дупница, през 1952 г. завършва Учителския институт в града и по-късно икономика на селското стопанство в София. Избран е за председател на Общинския съвет в родния си града, но административната работа не го привлича и той се отдава на учителската професия и краеведската си дейност. Като учител по география той запознава учениците, населението и гостите на Сапарева баня с чудната природа на района и с изследванията на Древна Германея. Васил Коритаров е автор на десет книги и безброй публикации в различни печатни издания.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети