Лек спад на такса битови отпадъци за гражданите в община Бобов дол

DenNews.bg
30.12.2016
размер на текста:

Лек спад на таксата битови отпадъци за гражданите в община Бобов дол ще има през следващата година. Това стана ясно, след като Общински съвет прие наредбата за определяне на местните данъци и такси за следващата година.
В Бобов дол гражданите ще дължат 3,5 промила на база данъчната оценка на имота, което е с половин промил по-малко в сравнение с настоящата година. За жителите на селата промилът е по-висок, но там данъчните оценки на имотите са по-ниски, което означава, че и за тях ще има лек спад в дължимите такси. Около 30% от имотите в селата са с данъчна оценка по-ниска от 1600 лв., затова собствениците няма да заплащат такса.
Възможно е да има увеличение само за собствениците на имоти с висока данъчна оценка.
По-висока такса смет ще плащат обаче фирмите на територията на община Бобов дол, след като бе приет налог от 15 промила върху данъчната оценка.
835 000 лв. са предвидени за общинското предприятие „Озеленяване, чистота и благоустройство”, като бюджетът е свит до минимум. Не са заложени средства за закупуване на нова техника и съдове за смет, а това ще стане евентуално в края на 2017 г., ако има резерв.
Общински съвет прие и актуализация на бюджета и инвестиционната програма в частта за капиталовите разходи за настоящата година.
798 000 лв. са капиталовите разходи за 2016 г. Интересен факт е, че средства, икономисани от едни обекти са пренасочени за изграждане на други. В крайна сметка инвестиционната програма е изпълнена на 97%.
Над 62 000 лв. са похарчени за ремонти на улици, 17 000 лв. са похарчени за Общ устройствен план на общината, 9000 лв. за похарчени за проектиране на укрепителни дейности на коритата на три реки. 9000 лв. са отишли за инвестиционен проект за укрепване на младежкия дом в града.

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети