Обществен съвет ще разпределя дарените чрез БЧК близо 2 млн. лв. за Хитрино

DenNews.bg
28.12.2016
размер на текста:

Започва разпределянето на близо два милиона лева, събрани от дарители чрез Българския червен кръст в помощ на жителите на шуменското село Хитрино.
Това ще стане чрез обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ. В обществения съвет, който днес се събира за първи път, влизат омбудсманът Мая Манолова, кметът на Хитрино Нуридин Басри, представители на църквата и на мюфтийството, както и на обществените медии.
Сумата, дарена чрез съобщения е 1 милион и 27 хиляди лева, а по банков път са преведени 923 000 лева.
По БНР председателят на БЧК Христо Григоров увери, че до момента една стотинка не е излязла без решението на този обществен съвет.
След сериозен анализ на нуждите в Хитрино съветът ще вземе решение за реалното изразходване на събраните средства, ще излиза с протоколи, които ще бъдат публични и ще се изпращат до медиите.
Така хората ще бъдат спокойни за дарените от тях средства, обясни Григоров.
Той допълни, че между държавните институции е необходимо съгласуване, за да се изразходват средствата по-ефективно.
Хората в Хитрино може би имат много голяма нужда от морална подкрепа. Това, че цяла България се съюзи в този тежък момент за тях е изключително важно. Второ – имат нужда от храна, каза Светослава Борисова, която е секретар на обществения съвет на Хитрино. Всеки ден даваме топъл обяд от набирателната сметка на общината на всички хора от селото в обособената обществена кухня, пристигат и много дарения, разказа Борисова.
Някои се настаняват във фургоните, други отиват при свои близки. Във фургоните има две стаи с малък кухненски бокс и санитарен възел. Вътре е приветливо, каза Светослава Борисова.
Според Стефан Стефанов, жител на Хитрино, разединението между хората там става все по-голямо и възникват дрязги заради действия на отделни жители на селото, които по думите му нямат съвест. Дано да бъдат усвоени парите, както трябва, защото тези пари са мъката, сълзите, даже кръвта на хората, заяви емоционално по БНР Стефанов.
В тежката железопътна катастрофа в началото на декември в Хитрино изгубиха живота си седем души. Тогава цистерни от влаковата композиция се взривиха непосредствено до домовете на хората и предизвикаха тежки разрушения. Пострадалите от експлозията все още се лекуват и възстановяват. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети