ВАС потвърди присъдата за престъпление по служба на бившия кмет на Дупница Атанас Янев

DenNews.bg
27.12.2016
размер на текста:

 Окръжна прокуратура – Кюстендил постигна осъдителна присъда срещу Атанас Янев, бивш кмет на община Дупница, за извършено от него престъпление по чл. 282, ал. 2, във вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс, информират от Пресцентъра на Апелативна прокуратура.

Янев е признат за виновен за това, че в качеството си на длъжностно лице - кмет на Община Дупница, заемащ отговорно служебно положение, нарушил служебните си задължения.

В нарушение на Закона за обществените поръчки и с цел да набави имотна облага за фирма „Тоби" ООД, със седалище в гр. София, подсъдимият през 2008 г. сключил анекс към Договор за малка обществена поръчка за доставка на хранителни продукти за нуждите на Домашен социален патронаж и Диетично столово хранене към Община гр. Дупница. По този начин цената на продуктите била увеличена с 4 193,32 лв. с ДДС в сравнение с първоначалния договор и оферта. Въпросната сума била платена от общинския бюджет, в резултат на което настъпили значителни вредни последици за Общината.

Янев беше оправдан на първа инстанция от Кюстендилския окръжен съд, но след подаден протест срещу постановената присъда Софийският апелативен съд го осъди на две години „Лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

С решение на Върховния касационен съд осъдителната присъда е оставена в сила, като е изменен размерът на наложеното наказание – една година „Лишаване от свобода“.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети