В чест на видния професор Шекерджийски герба и знамето на Дупница ще прославят родния му град на Южния полюс

DenNews.bg
27.12.2016
размер на текста:

 Гербът и знамето на Дупница ще бъдат поставени на българската станция на Южния полюс, за да прославят родния град на видния професор Рахамин Шекерджийски. Това искане е постъпило чрез писмо до Общинския съвет от директора на Българския антарктически институт професор Пимпирев. В него той обяснява как благодарение на препарат, създаден от професор Шекерджийски и негов екип, българските учени, които всяка година посещават Антарктида, се справят по-лесно с критичните ситуации, водещи до промяна на имунитета им. Именно благодарение на разработката на професор Шекерджиски българските учени са убедени, че се възстановяват по-лесно по време на пребиваването си на южния полюс, както и след това при адаптирането им при стъпването на родна земя.
В тази връзка и в чест на ръководителя на проекта професор Рахамин Шекерджийки, който е роден в Дупница, обявен е за почетен гражданин на града и е дългогодишен декан на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет в София, ръководството на Българския антарктически институт и Националния център на полярни изследвания е предложило на предстоящата експедиция да достави до българската станция на Южния полюс релеф на герба и знамето на Дупница.
След приключването на експедицията част от участниците имат намерение да посетят Дупница в знак на особена почит и уважение към града, където професор Шекерджийски е роден и започнал своята професионална кариера.

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети