Ще има дневна и 3-месечна винетка

DenNews.bg
22.12.2016
размер на текста:

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за пътищата, с които се въвеждат дневна и 3-месечна винетки за всички превозни средства.
„За“ гласуваха 132 народни представители, петима бяха против, а един депутат се въздържа, с което предложението на народния представител Петър Славов бе прието, съобщиха БТА и "Фокус".
Целта е да се облекчат шофьорите, които ползват винетен стикер само за няколко месеца, както и хората в малките населени места, които използват автомобилите си сезонно.
Въвежда се и срок на валидност на винетния стикер (в това число и на годишния) от момента на купуването му. Според вносителите това ще позволи на водач, купил годишна винетка през април, да управлява с нея до април следващата година, а не до 31 януари, както е в момента.
Депутатите приеха и предложението на народните представители Александър Ненков и Станислав Иванов за въвеждането на вид такса за движение по пътищата - компенсаторна такса, която ще се заплаща, когато се установи, че водач на превозно средство е използвал републиканските пътища без да е заплатил законово установените такси за ползване на пътната мрежа.
„За“ гласуваха 135 народни представители, а четирима се въздържаха.
Преди дни регионалният министър Лиляна Павлова поясни, че компенсаторната такса ще е валидна 24 часа и в момента, в който бъде заплатена, превозното средство ще може да продължи пътя си.
„Регламентираме много по-строг ред – превозното средство да бъде спряно от движение докато не плати компенсаторната такса“, поясни тя.
По думите й по този начин ще се гарантира по-добрата събираемост на глобите и таксите от нарушителите. Павлова заяви, че 99% от транзитно преминаващите превозни средства през страната са неизрядни. Източник: dir.bg

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети